Podle Nečase by zákoník práce měla předložit překlenovací vláda

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - O připravovaném zákoníku práce, který počítá s uvolněním pravidel pracovněprávních vztahů a má vést k větší pružnosti trhu práce, by podle odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) měla rozhodnout následující vláda ještě do předčasných voleb. Nečas to dnes řekl novinářům na kulatém stole s podnikateli uspořádaném ve sněmovně. Návrh zákoníku Nečas před týdnem odeslal na vládu, ještě jej bude projednávat tripartita.

"Teď běží připomínkové řízení. Zřejmě o osudu tohoto zákoníku rozhodne nová, letní překlenovací vláda," uvedl Nečas.

Ústavní soud loni zrušil 11 ustanovení nyní platného zákoníku, který i přes prezidentovo veto v parlamentu prosadila těsně před volbami v roce 2006 ČSSD spolu s komunisty. Podle Nečase je přinejmenším nutná novelizace řady částí současného zákoníku. Sněmovna by měla novou normu přijmout nejpozději do předčasných voleb, dodal.

Nečasem navrhované znění zákoníku vadí odborům; podle nich může podnikatelům posloužit jako návod, jak zneužít krize ve svůj prospěch na úkor zaměstnanců. Na novém zákoníku jim vadí zejména údajná možnost dát pracovníkům výpověď bez udání důvodu. Podle Nečase však zákoník s ničím podobným nepočítá.

Zaměstnancům podle odborářů nyní kvůli krizi hrozí drastické omezení práv, propouštění, snižování mezd, živoření v nezaměstnanosti a znehodnocení důchodů. Odboráři svůj nesouhlas s plánovanou podobou zákoníku chtějí projevit 16. května na demonstraci v centru Prahy. Podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by se protestu mohlo zúčastnit až několik desítek tisíc lidí. Odboráři již dříve uvedli, že v případě přijetí zákoníku práce hodlají stávkovat; nevyloučili ani generální stávku.

"Někteří odborářští bossové si chtějí zastávkovat celou tu dobu, co jsem ministrem práce a sociálních věcí a hledají kdejakou záminku," řekl Nečas. Přístup odborářů považuje za "politický kolorit plynoucí z úzkého sepětí ČMKOS se sociální demokracií".

Podle Nečase budou mít zaměstnanci z mnohých nových ustanovení zákoníku prospěch; jako příklad uvedl prodlouženou zkušební lhůtu. V ní totiž pracovní poměr častěji ukončují noví zaměstnanci než jejich zaměstnavatelé. "Z tohoto pohledu je prodloužení zkušební lhůty ve skutečnosti v zájmu zaměstnanců, nikoli proti jejich zájmům," míní Nečas.

"Já jsem přesvědčen, že i odbory musí respektovat rozhodnutí Ústavního soudu," dodal. Odboráři by podle něj přijetí úpravy vyhovující nálezu ústavních soudců proto neměli bránit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK