Slovenský Volkswagen na dva týdny přeruší výrobu automobilů

05.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. dubna (ČTK) - Bratislavský závod německé automobilky Volkswagen od pondělí na dva týdny přeruší výrobu automobilů. ČTK to dnes potvrdil šéf firemních odborů Zoroslav Smolinský. Důvodem odstávky je nižší zájem o koupi nových aut v důsledku světové hospodářské krize. Zastavení výroby v jednom z největších slovenských podniků se zřejmě odrazí i v obchodní bilanci země.

"Zaměstnanci do práce opět nastoupí 20. dubna," řekl Smolinský. Během odstávky dostanou pracovníci, kteří využívají systém pohyblivého čerpání volna, mzdu v plné výši. Zaplacené hodiny si však budou muset odpracovat v budoucnosti.

Automobilka, v níž se kromě modelů značek Volkswagen a Porsche vyrábějí i vozy Škoda a Audi, produkci omezil již v únoru. Společnost ještě začátkem roku informovala, že nabízí svým zaměstnancům sedm měsíčních výplat a další odměny, pokud dobrovolně odejdou. Německý Volkswagen zaměstnává na Slovensku přibližně 7500 pracovníků.

Loni z linek bratislavské továrny sjelo asi 188.000 vozů, mnohem méně než téměř čtvrt milionu v roce 2007. Příčinou poklesu byl negativní vliv krize. Snížení produkce se podepsalo i na poklesu obratu společnosti, její čistý zisk však stoupl o více než čtvrtinu na 283,5 milionu eur (zhruba 7,5 miliardy Kč). V letošním roce se závod v rámci koncernu uchází o výrobu menšího rodinného automobilu.

Naopak česká dceřiná firma Volkswagenu, mladoboleslavská Škoda Auto, minulý týden sdělila, že znovu zvažuje zavedení pracovních sobot. Důvodem je zvýšená poptávka po jejích vozech především v zemích, které zavedly šrotovací prémii, v čele s Německem. Odbyt škodovek roste i na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK