Švýcarská UBS chrání své zaměstnance zákazem cest do zahraničí

05.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 5. dubna (ČTK) - Přední švýcarský bankovní ústav UBS vydal pro zaměstnance mezinárodní divize správy jmění celosvětový zákaz cestování. Sdělila to dnes mluvčí UBS. Důvodem je snaha ochránit pracovníky banky před zásahy státních orgánů zemí, které mají na Švýcarsko spadeno kvůli ochraně bankovního tajemství, zejména Spojených států.

"Minulý týden jsme vydali všeobecný zákaz cestování pro veškerý personál, který přichází s klienty do kontaktu v mezinárodní divizi správy jmění," uvedla mluvčí. Dodala, že UBS nyní přehodnocuje rozsah mezinárodní nabídky těchto služeb, které poskytují bohatým osobám správu jejich majetku.

Podle švýcarského listu Sonntags Blick bude zákazem výjezdů postiženo více než 1000 zaměstnanců UBS. "Je to bezprostřední reakce, která má snížit riziko nesouladu se zákony cizích zemí," řekl mluvčí.

Krok UBS je reakcí na to, že americké úřady loni zadržely vysoce postaveného bankéře UBS v rámci vyšetřování daňových úniků amerických klientů banky prostřednictvím jejích účtů. Po tomto incidentu UBS oznámila, že přestane poskytovat zahraniční bankovní a finanční služby americkým občanům a zakázala švýcarským poradcům cestovat za svými americkými klienty do USA.

UBS se v únoru s ministerstvem spravedlnost USA dohodla, že zaplatí 780 milionů dolarů, a švýcarské úřady souhlasily se zveřejněním jmen asi 300 lidí obviněných v USA z daňových úniků. Odmítly však vydat jména vlastníků dalších více než 50.000 účtů s tím, že USA tímto požadavkem porušují mezinárodní právo, protože tyto osoby nejsou obviněny.

Švýcarsko minulý měsíc svolilo se zmírněním režimu bankovního tajemství a přijetí mezinárodních norem transparentnosti, aby se vyhnulo zařazení na černou listinu OECD. Summit G20 se ve čtvrtek dohodl na tvrdém postoji vůči daňovým rájům, protože vládám v krizi chybějí peníze v rozpočtu.

Šéf nejmenované švýcarské banky minulý týden britskému listu Financial Times označil zákazy výjezdů za důsledek kroků zemí jako USA, Německo a Británie v boji proti daňovým únikům a tlaku na Švýcarsko. Alpská země to však považuje za útok na svou suverenitu a tradice.

Předseda Švýcarské bankovní asociace Pierre Mirbaud poukázal v listu Washington Times na to, že ze strany USA a Británie se jedná hlavně o konkurenční boj. Obě mocnosti se snaží posílit pozici svých offshorových finančních center, jako jsou Bermudy, Bahamy, Isle of Man nebo Kajmanské ostrovy, a Švýcarsko je jejich největším konkurentem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK