HN: MPO v dubnu zahájí privatizaci státních zkušebních ústavů

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejní během dubna podmínky prodeje šesti státních zkušebních ústavů a oficiálně tak zahájí jejich privatizaci. Podle náměstka MPO Luboše Vaňka by odstátnění ústavů mělo obohatit státní pokladnu o stovky milionů korun. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Ministerstvo nyní podmínky tendru konzultuje s antimonopolním úřadem, aby nedošlo k znevýhodnění některých uchazečů.

V první vlně bude na prodej Elektrotechnický zkušební ústav v Praze, Strojírenský zkušební ústav v Brně a Fyzikálně technický zkušební ústav v Ostravě-Radvanicích. Už nyní leží na ministerstvu dopisy desítek zájemců od českých i zahraničních uchazečů. Podle údajů MPO projevila zájem například německá zkušebnická společnost Dekra, pražské Centrum stavebního inženýrství či zlínský Institut pro testování a certifikaci. Hlásí se ale i zájemci z Austrálie či Kanady, píšou HN.

"Chceme, aby cena nebyla jediným kritériem při výběru. Jde nám zejména o zachování provozu zkušeben a jejich rozvoje do budoucna," řekl podle HN Vaněk. MPO předpokládá, že konečné nabídky budou muset zájemci předložit do letošního července. Mezi podmínkami, se kterými budou muset souhlasit, je například garance deseti let fungování ústavů a slib získání potřebných certifikátů pro fungování zkušeben. "Kdo po zaplacení ceny nebude schopný tyto certifikáty získat, s tím nebude dokončen proces prodeje," doplnil podle HN Vaněk.

Podle informací z MPO bude organizace výběrových řízení stát poplatníky čtyři miliony korun. S organizací pomáhá ministerstvu podle deníku pražská advokátní kancelář Muroň a poradenská společnost Value Added. V létě půjdou do prodeje zbylé tři ústavy. Jedná se o Technický a zkušební ústav stavební Praha, Textilní zkušební ústav v Brně a Výzkumný a vývojový ústav dřevařský v Praze.

Privatizace však může skončit ještě dříve než začne. Budoucí vláda totiž nemusí mít pro odstátnění tolik pochopení, napsaly Hospodářské noviny.

Ředitelé některých zkušebních ústavů, které hodlá ministerstvo průmyslu a obchodu privatizovat, s plány ministerstva nesouhlasí nebo se obávají například růstu cen služeb po odstátnění těchto podniků. Odborníci ale tvrdí, že privatizace státních zkušeben je na místě a výrazné zvýšení cen či zhoršení kvality poskytovaných služeb nehrozí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK