Analytici: Zahraniční obchod se již zřejmě příliš horšit nebude

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Údaje o únorovém zahraničním obchodu by podle analytiků oslovených ČTK mohly být již zřejmě jednou z posledních výrazně negativních informací z české ekonomiky v letošním roce. V následujících měsících by totiž čísla o obchodní bilanci či průmyslové výrobě mohla být už méně hrozivá, odhadli ekonomové. Pomoci by mohlo například takzvané šrotovné zavedené v okolních zemích.

Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 8,7 miliardy korun, což byl meziročně o 4,3 miliardy horší výsledek. Vývoz se meziročně snížil o 22,2 procenta a dovoz o 21,5 procenta. Průmyslová výroba v Česku pak letos v lednu meziročně klesla o 23,3 procenta a snížila se tak již čtvrtý měsíc po sobě. Data za únor zveřejní Český statistický úřad 14. dubna.

"Únorová data by mohla být poslední výrazně negativní informací. Od března se v průmyslové produkci a vývozu projeví zavedení šrotovného v Německu, Francii, na Slovensku a dalších evropských zemích," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Vývoz dopravních prostředků a strojů se podílí na celkovém vývozu 55 procenty.

"Dnešní čísla by neměla vyvolat na finančních trzích větší odezvu. Finanční trhy jsou vpřed hledící a již nyní začínají budovat očekávání zlepšení situace v českém exportu od března, kdy stoupla v Evropě poptávka po autech vyráběných v tuzemsku," uvedl i analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Březnový export podle něj patrně ukončí či alespoň přeruší šňůru dvojciferných propadů. "Zahraniční obchod zůstává hlavní brzdou české ekonomiky," dodal.

Na českém exportu by měl být tak vidět v následujících měsících i podle analytika ČSOB Petra Dufka vliv šrotovného zavedeného v okolních zemích. "Ostatně naznačují to i zprávy z některých automobilek, které od režimu odstávek přecházejí k zavádění dalších směn. Předpokládám proto, že se tak výrazně zpomalí dosavadní bezprecedentní propad jak exportu, tak průmyslové výroby," odhadl.

Podle analytika České spořitelny Martina Lobotky by ale vliv šrotovného měl být jen krátkodobý. "Trvalejší zlepšení uvidíme až se zlepšením situace v zahraničí," upozornil. Za celý letošní rok očekává kvůli rychlejšímu poklesu dovozu přebytek obchodní bilance kolem 30 miliard korun.

Naopak hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík za celý letošní rok očekává deficit zahraničního obchodu asi 15 miliard korun. "Tento odhad je součástí našeho nového makroekonomického výhledu, v němž očekáváme pro letošek propad HDP o 2,6 procenta a průmyslové výroby o 12 procent. Vyjde-li tento náš odhad, dostane se český zahraniční obchod do schodku poprvé od roku 2004," uvedl Mertlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK