AK: Zemědělci budou možná opět demonstrovat kvůli mléku

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Zemědělci možná budou v blízké budoucnosti znovu demonstrovat kvůli problémům v sektoru mléčného skotu. Zhruba polovina oblastních Agrárních komor a chovatelských organizací je totiž zastáncem okamžitých protestů, druhá polovina chce počkat na jmenování nové vlády a zkusit o svých požadavcích vyjednávat. ČTK to dnes řekl prezident komory Jan Veleba s tím, že podle jeho názoru zřejmě nakonec převáží zastánci protestu.

Rozsah ani forma případného protestu nejsou zatím známy, definitivní rozhodnutí by mělo podle Veleby padnout tento týden. "Moje osobní pozice je, že čekat není na co a že se ničeho nedočkáme," řekl dnes ČTK Veleba. Zopakoval, že ministerstvo zemědělství s farmáři od jejich březnové demonstrace nejedná, ani se problémy chovatelů nesnaží dále řešit. Ministr zemědělství Petr Gandalovič podle něj navíc neinicioval jednání o mléku na Radě ministrů, která zasedala koncem března v rámci českého předsednictví Evropské unie.

"Pan ministr Gandalovič program mléko nedal do žádných z bodů jednání," řekl Veleba. Dodal, že ministra k tomu přitom mimo jiné vyzvali vedoucí představitelé Sdružení profesních zemědělských organizací v EU (COPA) a Generální konfederace zemědělských kooperací v EU (COGECA), organizací zastřešujících nevládní zemědělské organizace 27 zemí EU.

Ministerstvo zemědělství v nedávné minulosti oznámilo několik opatření, která by měla postiženému oboru pomoci. Chovatelé, jejichž zvířata mají nadstandardní životní podmínky, například mají mít možnost čerpat zhruba 80 milionů korun ve speciálním programu. Od roku 2010 by také měla podpora na dojnici v ČR vzrůst zhruba o 1000 korun proti současnému stavu. Podle agrárníků jsou tato opatření nedostatečná a pomalá. Požadují mimořádnou dotaci ve výši 300 eur (nyní zhruba 8000 korun) na dojnici. Rozhodnutí o tomto kroku chtějí do 15. dubna.

V polovině března demonstrovalo v pražských ulicích zhruba 8000 zemědělců z několika evropských zemí proti nerovným podmínkám dotační politiky EU a také kvůli nízkým výkupním cenám mléka. Ty panují již několik měsíců a nepokrývají ani výrobní náklady chovatelů, kteří upozorňují, že z tohoto důvodu hrozí likvidace stád.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK