Vláda schválila novely, jež by měly řešit problémy při exekucích

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Vláda dnes schválila dvě novely exekučního řádu, které by měly celkově řešit problémy ohledně exekucí a exekutorů. Ministerstvo spravedlnosti navrhlo zejména posílit dohled nad zabavováním majetku a zvýšit odpovědnost exekutorů. První z návrhů má usnadnit práci soudům, druhý pak zajistit fungování Exekutorské komory, kterou v poslední době destabilizovaly spory ve vedení.

Podle takzvané sankční novely by měl nadále dva členy prezidia stavovské organizace exekutorů jmenovat ministr spravedlnosti. Rozhodnutí a usnesení komory by mohl kontrolovat soud a organizace by byla odpovědná za správní delikty. V případě problémů by pak mohl být ustaven její správce. Návrh podle ministerstva reaguje na zjištění, že Exekutorská komora není schopná a ochotná plnit své zákonné povinnosti. Zároveň prý povede k lepší spolupráci mezi ministerstvem a exekutory.

Střednědobá novela se soustřeďuje především na ochranu práv účastníků řízení a na vymezení povinností a pravidel při postupu exekutorů. Jednou z hlavních změn je zavedení institutu přiměřenosti exekuce, který zabraňuje exekutorovi prodat například nemovitost dlužníka, po kterém věřitel vymáhá třeba jen stokorunovou částku.

Norma přináší také možnost vyškrtnutí věci ze soupisu. To znamená, že pokud exekutor zapsal věc, která patří třetí osobě, může soudní exekutor rozhodnout o vyškrtnutí této věci. Dalším vstřícným krokem vůči věřitelům je stanovení lhůty, v níž bude exekutor povinen vyplatit oprávněnému vymoženou částku.

"Novelizace nepřinese výrazné posilování pozice soudního exekutora nebo zvyšování jeho samostatných rozhodovacích pravomocí," uvedlo ministerstvo. Hlavní myšlenkou podle něj je, že exekutor bude vyřizovat pouze věci, v nichž mezi účastníky ohledně dané otázky panuje shoda. V opačném případě bude muset předložit věc k rozhodnutí soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK