Vláda podpořila nový návrh na změnu zákona o posuzování vlivů

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Do sněmovny se s podporou vlády vrací návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, který má umožnit účastníkům řízení odvolat se k soudu. Vládní návrh v únoru odmítla sněmovna hlasy opozice a několika pražských poslanců ODS, což ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík označil za vendetu za přijetí lisabonské smlouvy. Nyní se novela vrací formou poslanecké iniciativy, předkládá ji sněmovní výbor pro životní prostředí. O tom, že vláda návrh podporuje, novináře dnes informoval vicepremiér Alexandr Vondra (ODS).

Zdůraznil, že nový návrh vychází z iniciativy poslanců průřezově celým spektrem parlamentních stran a je kompromisní.

"K novelizaci se přistupuje z důvodu nekompatibility (neslučitelnosti) české právní úpravy s ustanovením směrnice o posuzování vlivů určitých veřejných a soukromých projektů na životní prostředí," uvedli v předkládací zprávě autoři návrhu. Zdůraznili přitom, že Evropská komise Česko vyzvala, aby přijalo opatření k nápravě a dosáhlo tak souladu s EIA směrnicí, už 29. června 2007. Pokud stát nezajistí účastníkům řízení právo obrátit se k soudům, vystavuje se podle předkladatelů novely riziku podání žaloby u Evropského soudního dvora ve velmi krátké době.

Podle návrhu by mohly podat žalobu z důvodu porušení zákona o posuzování vlivů na životní prostředí občanská sdružení nebo obecně prospěšné společnosti, jejichž předmětem činnosti je ochrana životního prostředí, veřejného zdraví a kulturních památek, nebo obec dotčená záměrem, pokud podaly ve stanovených lhůtách písemné vyjádření k dokumentaci nebo posudku. Odkladný účinek žaloby novela vylučuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK