ALTA a PSG-International dodají do Ruska zařízení za 7,8 mld. Kč

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. dubna (ČTK) - Brněnská strojírenská a.s. ALTA a otrokovická stavební společnost PSG-International opraví část válcovny v Magnitogorském metalurgickém kombinátu (MMK) v Rusku. Kontrakt za více než 400 milionů dolarů (asi 7,8 miliardy korun) byl podepsán dnes při návštěvě českých podnikatelů a politiků v Rusku. ČTK to řekla mediální zástupkyně Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států (SNS) Adéla Douchová. Komora je pořadatelem této návštěvy.

Magnitogorský metalurgický kombinát (MMK) patří mezi největší metalurgické společnosti na světě a je jedním z největších výrobců oceli v Rusku. V roce 2007 vyprodukovala podle údajů firmy ALTA 13,3 milionu tun oceli a dodala 12,2 milionu tun hutních výrobků. Vydělala na nich 1,8 miliardy dolarů při tržbách 8,2 miliardy USD. Její akcie se obchodují na londýnské burze.

ALTA dodá zařízení na rekonstrukci válcovací stolice "2500" a poskytne s tím spojené služby. PSG-International bude působit jako subdodavatel a provede stavební práce týkající se tohoto projektu. PSG-International se navíc bude mimo jiné podílet na stavbě komplexu mimopecního zpracování oceli válcovací stolice "5000".

MMK a Česká exportní banka zároveň podepsaly úvěrové smlouvy v celkové hodnotě 155,5 milionu dolarů (přes tři miliardy korun), které jsou určeny na financování těchto projektů.

Pro společnost ALTA je to další spolupráce s MMK. Loni v létě podepsala s MMK smlouvu, na základě které se stane generálním dodavatelem MMK pro jeho nový železnorudný důl. Hodnota celého projektu je tři miliardy eur (podle tehdejšího kurzu asi 70 miliard Kč). Podíl českých firem na dodávkách bude 40 až 50 procent. "Je to stejný zákazník, ale úplně jiný obchod," řekla ČTK Douchová ke smlouvě podepsané dnes v Rusku.

Projekt budovaného Prioskolského železnorudného těžebního kombinátu v západním Rusku počítá s vybudováním celého provozu od těžby až po zpracování surové rudy. Loni v létě již ruská firma podepsala s Altou kontrakt na dodávku zařízení pro zpracování skrývky Prioskolského naleziště v hodnotě 200 milionů eur (podle tehdejšího kurzu asi 4,7 miliardy korun).

ALTA se specializuje na oblast strojírenství, hutnictví a energetiky. Působí ve střední a východní Evropě, především v Rusku. Obchody v oblasti Ruska, Ukrajiny a Běloruska činí podle dřívějších dostupných informací kolem 90 procent jeho celkového obratu, který byl předloni téměř sedm miliard korun.

Dosud posledním kontraktem společnosti ALTA do zemí SNS byla lednová dohoda o dodání lakovny do Běloruska v hodnotě kolem 110 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK