Zpráva: Loni se v ČR nestaly významné úniky radioaktivních látek

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Loni se v Česku v jaderných zařízeních nestala žádná událost, která by způsobila nepřípustné úniky radioaktivních látek do životního prostředí. Vyplývá to ze zprávy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), kterou dnes projednala vláda. Novináře o tom informoval vicepremiér Alexandr Vondra.

Úřad loni zaznamenal 48 událostí v jaderné elektrárně, 13 událostí bylo hodnoceno jako odchylky. Podle mezinárodní stupnice INES lze tyto události hodnotit bez významu pro jadernou bezpečnost. Jednu událost úřad ohodnotil stupněm INES 1, tedy jako odchylku od provozních předpisů bez vnitřního či vnějšího dopadu na zařízení. V roce 2008 byl čtyřikrát automaticky rychle odstaven reaktor, z toho v jednom případě ze stoprocentního výkonu.

V jaderné elektrárně Temelín bylo evidováno 83 významných událostí, z toho bylo SÚJB hodnoceno 18 událostí jako bez významu pro jadernou bezpečnost a jedna událost byla na stupni INES 1. Ostatní události ležely pod stupnicí. Z průběžného hodnocení výsledků kontrol a bezpečnostních ukazatelů lze konstatovat, že přes řadu událostí a technických problémů, zejména v nejaderné části elektrárny, byl provoz obou bloků Temelína bezpečný, uvedl úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK