Sorops: Americká ekonomika v dlouhém útlumu, banky nesolventní

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. dubna (ČTK) - Americká ekonomika je nyní v dlouhém útlumu a letos navzdory obřím vládním stimulacím již oživení nezažije. Americký bankovní systém je "v podstatě nesolventní", řekl dnes finanční televizi Reuters americký finančník George Soros. Dodal, že dolar by podle něj mohl být nahrazen mezinárodní rezervní měnou, zatímco euro má dobré vyhlídky a rozpad eurozóny kvůli krizi nehrozí.

Soros předpokládá, že v příštím roce nastane globální oživení, zda však k němu skutečně dojde, bude záviset na hloubce nynější recese. Jako první se z recese vymaní Čína, která by mohla oživit již letos a poté by se mohla stát tahounem globálního růstu, uvedl.

Podle finančníka je zásadní očistit bankovní sektor a napravit strukturální vady v globálním finančním systému. Tento systém je "zásadně vadný," řekl miliardář, který dlouhá desetiletí byl jedním z těch, kdo z tohoto systému, zejména z neexistující regulace hedgeových fondů, těžili nejvíce.

Dolar je podle Sorose jako světová rezervní měna pod tlakem a nakonec by mohl být nahrazen umělou měnou Mezinárodního měnového fondu, jak to navrhuje Čína. Nynější systém rezervní měny který dovoluje Spojeným státům utrácet mnohem více, než vydělají, musí být podle něj reformován.

Devizové trhy Sorosova vyjádření zatím nijak neovlivnila a euro odpoledne vůči dolaru klesalo. Soros je činný finančník a jeho veřejná vyjádření mohou mít vliv na vývoj jeho investic.

Pro země eurozóny je nynější krize podle Sorose pobídkou k tomu, aby zůstaly spolu v pásmu jednotné měny, třebaže země na periférii eura jako Irsko nebo Řecko prožívají vážné problémy."Není myslitelné, aby slabší země z eura vypadly," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK