Tvrdková pro HN: Nezávislost exekutorů může být novelami ohrožena

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Vládou v pondělí schválené novely exekučního řádu, které mají řešit problémy ohledně exekucí a exekutorů, jsou poměrně kontroverzní a mohou ohrozit nezávislost exekutorů. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to řekla prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková. Novely jsou podle ní nepřiměřeným zásahem do samosprávy profesní komory.

"Obavy o nezávislost projevili podle mých informací také čeští notáři. Novela je v podstatě sankce za to, že něco nefungovalo," řekla Tvrdková. Podle názoru ministerstva komora v uplynulých měsících nezvládala řízení svých záležitostí. "Po zvolení nového prezidia jsme se s kolegy usnesli, že musíme vylepšit komunikaci jak dovnitř, směrem k našim členů, tak navenek, směrem k veřejnosti," doplnila Tvrdková s tím, že je komora připravena k diskuzi a k jednání o nápravě situace. "Požádáme ministra o schůzku," dodala pro HN dále Tvrdková.

Exekutorská komora však podle ní rozhodně nechce vystupovat proti záměrům ministerstva. "Jde nám hlavně o to, aby úřad vysvětlil, podle jakých kritérií bude jmenovat nové členy do prezidia a nové exekutory, což je v návrzích novely," uvedla podle HN Tvrdková.

Ministerstvo spravedlnosti navrhlo v rámci novel exekučního řádu zejména posílit dohled nad zabavováním majetku a zvýšit odpovědnost exekutorů. První z návrhů má usnadnit práci soudům, druhý pak zajistit fungování Exekutorské komory, kterou v poslední době destabilizovaly spory ve vedení.

Podle takzvané sankční novely by měl nadále dva členy prezidia stavovské organizace exekutorů jmenovat ministr spravedlnosti. Rozhodnutí a usnesení komory by mohl kontrolovat soud a organizace by byla odpovědná za správní delikty. Střednědobá novela se soustřeďuje především na ochranu práv účastníků řízení a na vymezení povinností a pravidel při postupu exekutorů. Jednou z hlavních změn je zavedení institutu přiměřenosti exekuce, který zabraňuje exekutorovi prodat například nemovitost dlužníka, po kterém věřitel vymáhá třeba jen stokorunovou částku.

Novou prezidentkou Exekutorské komory, která sdružuje 125 soudních exekutorů, byla Jana Tvrdková zvolena na konci minulého týdne. Na této pozici vystřídala Juraje Podkonického, jehož prezidium komory předminulý týden odvolalo. Tvrdková je soudní exekutorkou z Prahy 4 a exekuční činnost vykonává od roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK