Americké akcie zahájily týden poklesem

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. dubna (ČTK) - Americké akcie nenavázaly na optimistický vývoj z posledních dnů a nový týden zahájily poklesem. Ztrácely především akcie bank, kde se znovu projevily obavy z jejich finančního zdraví. Na devizových trzích ale zpevňoval dolar, jemuž pokles akciových trhů naopak svědčí.

Dow Jonesův index klesl o 41,74 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,52 procenta na hodnotě 7975,85 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 0,83 procenta na 835,48 bodu a podobně index Nasdaq Composite klesl o 0,93 procenta na 1606,71 bodu.

Index bankovních titulů KBW Bank oslabil o 3,8 procenta, především vinou emisí jako je JPMorgan Chase & Co nebo Wells Fargo. Bankám uškodil komentář, který k tomuto sektoru pronesl respektovaný analytik Mike Mayo z makléřské společnosti Calyon Securities. Podle něj se banky stále pohybují ve velmi riskantním prostředí.

Mayo řekl, že se pravděpodobně bude dál zvyšovat objem špatných úvěrů v portfoliích bank a investorům doporučil, aby se akcií bank vyvarovali. Pro řadu bank má nepříznivé vyhlídky a očekává, že si povedou hůře než trh jako celek. Akcie některých bank doporučuje rovnou prodat.

"Jen málo lidí nahlas řeklo, že banky na tom nejsou dobře. Zda budou ty vládní injekce stačit, to teď nikdo neví," poznamenal analytik makléřské společnosti Stephens Capital management Warren Simpson. "Nejistota vede ke strachu a strach vás nutí prodávat," dodal.

Na technologické akcie negativně zapůsobila zpráva o krachu jednání mezi společnostmi IBM a Sun Microsystems. IBM měla o menšího konkurenta zájem, z jednání ale kvůli ceně o víkendu sešlo. Akcie Sun Microsystems v reakci na tento vývoj oslabily o 22,5 procenta.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, jemuž prospěl pokles akcií a obavy z dalších problémů globální ekonomiky. Vůči japonskému jenu dolar vystoupil nad 101 JPY, kde byl naposledy loni v říjnu. Na pokles jenu působil i předchozí růst cen akcií, hlavně v Japonsku, takže se investorům vrátila chuť riskovat a spekulativně prodávali japonskou měnu.

Euro k dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3399 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči šesti hlavním světovým měnám, zpevnil o 0,7 procenta na 84,73 bodu. Dolar k jenu vystoupil na 100,97 JPY, což je vzestup o 0,7 procenta. Během dne se ale jeho kurz přechodně vyšplhal až na 101,45 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK