Japonské akcie kvůli bankám oslabily

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes ukončily růst, který trval čtyři seance, a oslabily. Na trhu opět převládly obavy o zdraví amerických bank, které se dotkly hlavně finančních společností. Automobilkám se však podařilo udržet zisky. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 25,08 bodu, tedy 0,3 procenta, a uzavřel na 8832,85 bodu.

Investoři jsou také nervózní, protože společnosti brzy začnou zveřejňovat výsledky hospodaření za loňský fiskální rok, který skončil v březnu. Začali tak prodávat společnosti, u kterých se očekává ztráta, jako Hitachi Construction. K celkovému poklesu přispěla také snaha investorů vydělat na dosavadním prudkém růstu trhu, která přiměla obchodníky prodávat firmy, jež doposud posilovaly.

Finanční společnosti kopírovaly vývoj svých kolegů v USA, kde banky stáhl dolů komentář analytika makléřské společnosti Calyon Securities Mika Mayoa. Ten uvedl, že banky se stále pohybují ve velmi riskantním prostředí a jejich ztráty z úvěrů pravděpodobně porostou až do konce roku 2010. Investorům doporučil vyhnout se nákupu bankovních akcií.

Dolar a jen dnes opět rostly, protože obnovení obav o zdraví bank snížilo zájem o rizikovější majetek, a naopak vedlo k zájmu o bezpečnější investice, mezi které se obě měny řadí. Jenu pomohla i centrální banka, která ponechala úrokové sazby blízko nuly a představila nová opatření pro boj s krizí.

V závěru obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,6 procenta na 100,41 JPY. Euro vůči kleslo o 0,8 procenta na 134,50 JPY. Dolar k euru posílil o 0,3 procenta na 1,3375 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK