Koruna mírně oslabila k euru i dolaru

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Proti pondělnímu závěru byla v 10:30 k euru slabší o čtyři haléře na 26,60 Kč/EUR a k dolaru o 13 haléřů na 19,93 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Vývoj kurzu koruny je podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka opět tažen vývojem ve středoevropském regionu, polský zlotý s maďarským forintem přitom ztrácejí více než koruna. Nepříznivý vliv na region má podle něj zamítavý postoj Evropské centrální banky (ECB) ke zrychlenému vstupu členským zemím Evropské unie ze střední a východní Evropy do eurozóny. Oslabování měn v regionu by ale podle něj nakonec nemělo být výrazné, a to vzhledem k vývoji na západoevropských akciových trzích, který je dopoledne opatrně pozitivní.

Dolar si v pondělí výrazně polepšil díky poklesu akcií, kterému neunikly ani americké trhy. Proti euru je dnes silnější na hladině 1,3350 USD/EUR, kde se pohyb prozatím zastavil. "Pokud Evropě vydrží mírně pozitivní nálada, může se euro pokusit o korekci včerejšího vývoje. Důležitá ekonomická data dnes na programu nejsou. Finální revize HDP eurozóny by už neměla přinést překvapení," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK