Jihočeští zastupitelé zrušili nesouhlas s dostavbou Temelína

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 7. dubna (ČTK) - Jihočeští zastupitelé dnes zrušili usnesení z roku 2004, ve kterém jejich předchůdci odmítli dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Tím nyní kraj schválil výstavbu dalších dvou bloků. ČEZ za to vloží do regionu v následujících deseti letech kompenzace ve výši čtyři miliardy korun, které půjdou na opravy silnic a na další investice související s výstavbou Temelína i na rozvoj regionu.

Kraj tím dnes revokoval část usnesení jihočeského zastupitelstva z roku 2004, která odmítlo dostavbu třetího a čtvrtého bloku i budování hlubinného úložiště jaderného odpadu v Temelíně. S budováním úložiště ale kraj nadále nesouhlasí.

Zastupitelé dnes tento bod zařadili na své jednání mimořádně. Se zrušením pět let starého usnesení souhlasilo 46 zastupitelů, pouze dva se hlasování zdrželi. Ve středu kraj svolá tiskovou konferenci i se zástupci ČEZ a obcí, kde vysvětlí podrobněji důvody tohoto rozhodnutí a způsob rozdělení peněz.

Rámcová smlouva s energetickou společností ČEZ, kterou dnes zastupitelé schválili, ale dosud není podepsaná, počítá s kompenzacemi ve výši čtyři miliardy korun. Z toho 2,5 miliardy spolknou investice související s dostavbou elektrárny, zejména budování dopravní infrastruktury. ČEZ se v té souvislosti zavázal, že ve výběrových řízeních týkajících se jeho vlastních investičních aktivit na území kraje osloví i jihočeské firmy.

V sumě za kompenzace je zahrnuto sponzorování kulturních a sportovních akcí ve výši 110 milionů ročně a financování havarijního a krizového plánování do roku 2018 v celkové částce do 100 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK