Soud: Stát nemůže rušit zakázky pro ČSOB jen kvůli arbitráži

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. dubna (ČTK) - Stát nemůže rušit výběrová řízení, která vyhrála ČSOB, jen proto, že s ním banka vede arbitráž. Vyplývá to z dnešního verdiktu Krajského soudu v Brně, který zamítl žalobu ministerstva financí (MF) proti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČSOB před několika lety vyhrála tendr na správu 15 miliard Kč určených na protipovodňová opatření. Ještě před uzavřením smlouvy ale ministerstvo kvůli soudním sporům s ČSOB ohledně IPB zadávací řízení zrušilo.

ÚOHS to označil za porušení zákona a MF udělil pokutu 10.000 korun. Právě proti tomuto verdiktu podalo ministerstvo žalobu ke Krajskému soudu v Brně. "Postup ministerstva financí považuje soud za porušení zákona o veřejných zakázkách," uvedl dnes ve zdůvodnění rozsudku soudce krajského soudu David Raus.

Podle soudu se nemůže zrušení tendru před podpisem smlouvy opírat pouze o existenci arbitrážního sporu mezi zadavatelem a vítězem tendru, navíc sporu, který s obsahem výběrového řízení nijak nesouvisí, uvedl Raus.

Desetitisícová sankce patří k nejnižším, jaké úřad ukládá. Důležitější než pokuta ale podle dřívějšího vyjádření antimonopolního úřadu může být pro ministerstvo jistý precedens, zda může v podobných případech postupovat stejně, tedy zrušit soutěž ve chvíli, kdy v jejího vítěze ztratilo důvěru.

Alespoň tak zrušení tendru tehdy ministerští úředníci zdůvodnili. Důvodem ztráty důvěry je letitá arbitráž kvůli Investiční a poštovní bance (IPB). ČSOB, která krachující banku v roce 2000 přebrala, po státu požaduje 1,6 miliardy korun za nedořešené pohledávky po IPB.

Spory mezi ČSOB a státem se opět vyostřily předloni v srpnu, kdy ministerstvo financí výběrové řízení na finančního manažera pro správu povodňových peněz zrušilo. ÚOHS ale rozhodl, že to byla chyba. Zadavatel může zakázku zrušit jen v přesně vymezených případech. Jde například o stav, kdy neobdrží slíbenou dotaci, vstoupí do likvidace nebo konkurzu.

Ministerstvo financí nakonec zrušilo celé zadávací řízení a správu finančních prostředků si nyní zajišťuje ve vlastní režii. Umožnila to změna zákona o rozpočtových pravidlech. ČSOB si kvůli tendru na ministerstvo stěžovala u Evropské komise, ale u ní neuspěla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK