OECD odstraní čtyři země se seznamu daňových rájů

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. dubna (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odstraní z černé listiny takzvaných nespolupracujících daňových rájů čtveřici zemí, kterou na ni zařadila teprve minulý týden. Jsou to Kostarika, Malajsie, Filipíny a Uruguay. OECD dnes uvedla, že tyto země přislíbily, že začnou dodržovat mezinárodní pravidla pro finanční otevřenost.

Čtveřice zemí bude nyní přeřazena na "šedou" listinu států, které souhlasí se zlepšením transparentnosti, ale ještě nepodepsaly příslušné dohody. Na šedé listině jsou mimo jiné Monako, Lichtenštejnsko, San Marino, Gibraltar, Nizozemsko, Belgie, Švýcarsko, Lucembursko či Rakousko.

Podle pravidel OECD jsou za daňové ráje považovány země, které nevybírají žádné daně nebo vybírají jen symbolické paušální poplatky a současně od firem nevyžadují finanční výkazy. Tyto státy se tak stávají finanční oázou pro statisíce firem ze zahraničí, které se v nich třeba jen papírově a na dálku registrují, a ušetří tak na daních.

Představitelé skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 na nedávném summitu v Londýně přislíbili, že budou proti daňovým rájům bojovat. Reagovali tak na rostoucí obavy, že zachovávání bankovního tajemství v daňových rájích přispívá ke zhoršování současné ekonomické krize, protože zakrývá skutečnou hodnotu některých aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK