Datové schránky by firmy mezi sebou mohly užívat od července 2010

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 7. dubna (ČTK) - Systém datových schránek pro vzájemnou komunikaci mezi firmami a občany by mohl začít fungovat od 1. července 2010. Významně by se tak rozšířilo využití schránek. Ty půjdou od letošního července používat zatím jen ke komunikaci úřadů s firmami a lidmi. ČTK to na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové řekl náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Datová schránka je elektronické úložiště dat pro doručování dokumentů. Od 1. července je začnou povinně používat ke komunikaci mezi sebou všechny státní úřady, soudy a instituce, kterých je asi 13.000. Vlastní datovou schránku budou muset mít také právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, kterých je asi 450.000. Pro fyzické osoby je zřízení schránky nepovinné.

Podle Zajíčka pro využití systému mimo úřady musí parlament schválit novelu zákona o datových schránkách. "Tato novela je již ve sněmovně," řekl. Dodal, že vlastní technologie bude rozšíření systému schopná zvládnout, a to i z pohledu bezpečnosti.

Služeb datových schránek by mohli od poloviny roku 2010 začít využívat zejména energetici, plynaři, banky i mobilní operátoři. Místo obálek s vyúčtováním by klientům dopisy posílaly elektronicky do datové schránky. Případné reklamace by klienti také řešili přes datové schránky. Služba by pro firmy měla být placená. Naopak by firmám odpadly náklady s korespondencí.

Již od 1. ledna 2010 by si firmy podle Zajíčka mohly prostřednictvím datových schránek začít posílat faktury. Bylo by to dříve proto, aby začátek zasílání faktur do datových schránek byl shodný se začátkem účetního roku.

Datová schránka je elektronické úložiště dat pro doručování dokumentů. Systém schránek bude spravovat Česká pošta. Schránka se bude ovládat přes webové rozhraní podobně jako mail. Schránka by ale měla být mnohem lépe zabezpečena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK