E15: RWE Transgas a MND chtějí peníze z EU na plynové zásobníky

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Společnost RWE Transgas předložila Evropské komisi dva projekty na rozšíření zásobníků plynu v Tvrdonicích. Z celkové investice ve výši sedmi miliard korun chce část těchto nákladů pokrýt z grantu Evropské unie. Zájem o evropské peníze na zásobníky plynu mají také Moravské naftové doly patřící do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Informoval o tom deník E15. Evropská unie v březnu pro tento účel Česku schválila částku 35 milionů eur (asi 930 milionů korun).

"Na těchto projektech pracujeme a čekáme, zda část celkové částky poskytne Evropská unie," uvedl podle E15 mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Zájem Moravských naftových dolů potvrzuje ředitel marketingu skupiny KKCG Daniel Plovajko. Firma podle něho hodlá investovat buď do rozšiřování svých zásobníků na Moravě, nebo do budování zcela nových, píše E15.

Peníze na zásobníky získá Česko v rámci protikrizového balíčku EU. Cílem této finanční injekce je nejen povzbudit veřejné investice, ale také posílit energetickou bezpečnost po zkušenosti z plynové krize na začátku letošního roku. Celý balík opatření na oživení ekonomiky za pět miliard eur již posvětila Evropská rada, musí ho však ještě schválit Evropský parlament, a to nejspíš na začátku května, napsal deník E15.

Náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa upřesňuje, že české předsednictví nyní vede jménem Evropské rady s europoslanci takzvané dohadovací řízení. Dotace na zásobníky plynu však nikdo nezpochybnil. Poslanci průmyslového výboru měli výhrady k finanční podpoře podzemních úložišť emisí oxidu uhličitého, která se Česka nijak netýká, píše E15.

Mluvčí eurokomisaře pro energetiku Ferran Tarradellas Espuny v úterý deníku E15 řekl, že peníze poskytne Evropská komise formou grantů. Jednou z hlavních podmínek pro udělení grantu podle Espunyho je, že projekt musí být v pokročilé fázi přípravy. Protikrizová pomoc by totiž měla začít fungovat co nejdříve a peníze mají být přiděleny nejpozději do konce roku 2010. Právě podmínka pokročilosti projektu by podle dostupných informací mohla odradit či znevýhodnit další zájemce z řad menších českých firem. Není však vyloučeno, že se české firmy spojí v konsorciu a požádají o evropské peníze společně, napsal deník E15.

Plán podstatně zvýšit skladovací kapacity plynu v Česku vznikl už dříve a není vázán na evropskou finanční pomoc. Kupříkladu RWE Transgas chce kapacity svých zásobníků zvýšit o třetinu, více než na tři miliardy kubických metrů plynu. To je více než třetina české roční spotřeby, píše deník E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK