E15: Mero si chce vyměnit podíly se slovenským Transpetrolem

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Státní společnost Mero, která spravuje tuzemské ropovody, chce vyjednat výměnu podílů se slovenským přepravcem ropy Transpetrol. Transakce má společnosti zajistit větší přehled o toku ropy do Česka. Píše o tom dnes deník E15.

"Poplatky, které nyní platíme za tranzit ropy, by se nám navíc alespoň zčásti vracely ve formě dividend," uvedl generální ředitel společnosti Mero Jaroslav Pantůček. "Také my máme slovenské straně co nabídnout. Loni jsme například přepravovali třicet druhů ropy, což předpokládá znalost poměrně složité technologie," dodal Pantůček s tím, že jednání se slovenskou stranou teprve začínají, napsal deník E15.

Mero navzdory problémům s dodávkami ve druhém čtvrtletí podle Pantůčka zvyšuje odhad loňského čistého zisku z původně plánovaných 257 milionů korun na 337 milionů Kč. Oproti plánu se zvýšil i objem přepravené ropy, a to ze 7,8 milionu tun na 8,315 milionu tun, píše E15.

Společnost Mero ČR je vlastník a provozovatel české části ropovodu Družba a celého ropovodu IKL. Firma je jediným přepravcem ropy do Česka a také nejvýznamnější společností, která skladuje nouzové strategické zásoby ropy. Vlastníkem a jediným akcionářem je stát.

Transpetrol přepravuje na Slovensko ruskou ropu prostřednictvím ropovodu Družba a část z této ropy směřuje dále do Česka. Slovensko se letos na konci března dohodlo s vedením společnosti Yukos International UK na odkoupení 49procentního podílu v Transpetrolu za 240 milionů amerických dolarů (4,8 miliardy Kč). Transakci ještě musí schválit slovenský antimonopolní úřad (PMÚ). Stát se poté stane jediným akcionářem Transpetrolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK