HN: Namátkové kontroly daní budou pokračovat podle plánu

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí rozeslalo finančním úřadům pokyny, podle kterých mají provádět namátkové daňové kontroly i nadále podle schváleného plánu. Ústavní soud však loni rozhodl, že nesmějí kontrolovat podnikatele bez konkrétního podezření, že nemá účty v pořádku. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Jinými slovy dostaly finanční úřady pokyn, aby se tím rozsudkem, kulantně řečeno, příliš netrápily," potvrdil HN šéf české daňové správy Jan Knížek. Stejný pokyn podle deníku dostali i celníci, kteří mají na starosti spotřební daně.

Hospodářské noviny získaly interní dopis z generálního ředitelství, který hovoří jasně. "Doporučuje se dosavadní praxi zachovat, to znamená, že na postupu při výběru subjektů k daňové kontrole se nic nemění a schválené plány daňových kontrol by měly být naplněny v plném rozsahu," píše podle HN v dopise z poloviny března svým podřízeným celní ředitelka spotřebních daní Jitka Danielová.

Rozhodnutí Ústavního soudu je však závazné pro všechny. O verdiktu podle HN nerozhodovali všichni soudci, ale pouze tříčlenný senát, který nebyl jednotný. Eliška Wagnerová a František Duchoň přehlasovali předsedkyni Ivanu Janů. Je tedy možné, že další podobný případ by jiný ústavní senát rozhodl třeba zcela opačně. Pak by muselo zasednout patnáctičlenné plénum všech soudců, píšou HN.

Právě na to teď ministerstvo podle deníku spoléhá a proto se zdráhá jinak závazný verdikt soudců přijmout. "Samozřejmě, že tam, kde to půjde, budeme důvody pro kontrolu uvádět. I když s jistým sebezapřením, nechceme ale vypadat arogantně," uznal podle HN šéf daní Knížek. Ministerstvo financí je přesvědčeno, že jiný ústavní senát napříště rozhodne v podobném sporu jinak. Dali mu prý za pravdu někteří ústavní právníci z vysokých škol a také průzkumy, jak to chodí v Evropě. Zjistilo, že dvacet zemí, včetně Německa, Polska, Rakouska nebo Slovenska, nemá tak přísné podmínky pro daňovou kontrolu, jaké si přál Ústavní soud, napsaly Hospodářské noviny.

Průlomový verdikt, na který se nyní mohou odvolat tisíce podnikatelů, řešil případ Radka Poláka z Jablonce, kterému úředníci mu po namátkové kontrole našli nedoplatek 13.000 Kč. Polák později prohrál i několik soudů. Vyhrál až u Ústavního soudu. Soudci prohlásili, že kontrola je obrovský zásah do práv člověka. Kromě toho, že musí odevzdat doklady, musí také pustit úředníky do firmy a třeba i do bytu. Podle soudců nelze v takové míře občany obtěžovat, neexistuje-li pádný důvod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK