Americké akcie pokračují v poklesu, dolar zpevňuje

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý pokračovaly v poklesu a na obchodování měly největší vliv obavy ze špatných výsledků hospodaření předních amerických firem. Výsledkovou sezonu odstartovala společnost Alcoa a podle ní se investoři budou snažit odhadnout, jak si vedou další podniky. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index oslabil o 186,29 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 2,34 procenta na hodnotě 7789,56 bodu. Podobně širší index S&P 500 klesl o 2,39 procenta na 815,55 bodu, index Nasdaq Composite si odepsal 2,81 procenta na 1561,61 bodu.

Loňské čtvrté čtvrtletí bylo z hlediska poklesu zisků pro americké podniky vůbec nejhorší. Investoři proto očekávají, do jaké míry se recese ekonomiky odrazila v hospodaření firem v prvním čtvrtletí. Alcoa ještě před zveřejněním výsledků oslabovala.

Analytici očekávají, že firmy v indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí vykážou meziroční propad zisku o 36,9 procenta. Nejvíce je bude zajímat, co firmy k hospodaření řeknou a hlavně jaké vyhlídky investorům předloží. Podle toho se ukáže, zda silný růst akcií z posledních týdnů je udržitelný, nebo akcie čeká znovu pokles.

"Klíčové bude, co firmy řeknou o budoucnosti," poznamenal šéf investiční společnosti Hester Capital Management Craig Hester. "Myslím, že pro nikoho nebude překvapivé, že zisky za první čtvrtletí budou dost mizerné," podotkl Hester.

Akcie takřka celý březen zpevňovaly, a odpoutaly se tak od 12letého minima. Začátek tohoto týdne ale přinesl pokles. Index S&P 500 je ale stále asi 20 procent nad minimem, kde se ocitl začátkem března. Akcie v březnu těžily převážně z nadějí, že hospodářská recese polevuje a situace bank se začíná stabilizovat.

V úterý oslabovaly akcie energetických firem, kterým uškodil pokles cen ropy. Referenční kontrakt na ropu WTI zlevnil k 50 dolarům, protože se očekává další růst zásob ropy v USA. Téměř 12 procent si odepsaly akcie automobilky General Motors, kde svou roli sehrály informace, že automobilka zvažuje i možnost bankrotu.

Na devizových trzích dál zpevňuje dolar, kterému svědčí pokles cen akcií. V dobách nejistoty mají totiž investoři snahu nakupovat aktiva, která se pokládají za bezpečná a maximálně likvidní. Dolů tak zamířily měny s vyšším úročením a například euro klesalo po zprávě, že pokles ekonomiky v eurozóně byl v závěru loňského roku výraznější, než se čekalo.

Euro k dolaru oslabilo o jedno procento na 1,3272 USD a během dne kleslo až na 1,3228 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru k šestici hlavních světových měn, zpevnil o 0,5 procenta na 85,189 bodu. Euro k japonskému jenu oslabilo o 1,5 procenta na 133,33 JPY, dolar k jenu klesl o 0,6 procenta na 100,32 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK