Japonské akcie ve středu klesly, jen posiloval

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily. Trhy stáhli dolů vývozci, v čele se Sony, na které dolehl opětovný růst jenu. Investoři také prodávali akcie firem, u kterých očekávají slabý zisk. V závěru obchodování index Nikkei oslabil o 237,84 bodu, tedy 2,7 procenta, a uzavřel na 8595,01 bodu.

"Ceny akcií poškodil růst jenu, pokles amerických akcií a oslabení na dalších asijských trzích," komentoval situaci na trhu stratég Daiwa Asset Management Jošinori Nagano. Investoři jsou také mnohem obezřetnější, protože některé společnosti snižují své odhady hospodaření. Akcie společnosti Sharp dnes oslabily o šest procent, protože firma snížila odhad hospodaření.

Ve čtvrtek začne hlavní sezona zveřejňování údajů o hospodaření předních japonských společností za loňský fiskální rok. Jako první oznámí výsledky maloobchodní firmy, včetně Seven & I Holdings.

Japonský jen dnes posiloval. Měnu podpořil pokles cen akcií a obavy z výsledků hospodaření amerických firem, které přiměly investory odvrátit svůj zájem od rizikových investic a nakupovat měny s nízkými úroky, jako je jen a dolar.

V závěru asijského obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,6 procenta na 99,85 JPY. Euro k jenu klesl o 1,3 procenta na 131,60 JPY. Dolar vůči euru stoupl o 0,6 procenta na 1,3175 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK