Šrotovné už na Slovensku vystačí jen pro méně než 5500 aut

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. dubna (ČTK) - Státní příspěvek na nákup nového vozidla výměnou za likvidaci staršího auta na Slovensku vystačí už na méně než 5500 žádostí. Od pondělního obnovení příspěvku do dnešních asi 9:30 odevzdalo automobil k sešrotování asi 16.650 motoristů. Uvedlo to dnes slovenské Sdružení automobilového průmyslu (ZAP).

Peníze, které slovenská vláda vyčlenila na druhou vlnu šrotovného, celkově vystačí maximálně na 22.100 vozidel. Motoristé projevili o druhé kolo šrotovného značný zájem. Zatímco v prvním kole se státní dotace vyčerpala za necelé tři týdny, nejnovější balík vydrží zřejmě jen několik dnů.

Šrotovné může zlevnit nákup nového vozidla o 2000 eur (asi 53.150 Kč), prodejce ale musí slevit z ceny nejméně polovinu této částky. Zbytek uhradí stát.

Vláda vyčlenila na druhé kolo šrotovného 22,1 milionu eur (zhruba 587,3 milionu Kč), v předchozím balíku se motoristům dostalo 33,2 milionu eur (asi 882,3 milionu Kč). Přestože podmínky k přidělení dotace ve druhé vlně jsou přísnější, zájem žadatelů se zvýšil.

Se zavedením státní dotace nesouhlasili někteří analytici a opoziční politici. Opatření podle nich Slovensku v boji s hospodářskou krizí nepomůže, protože prý podpoří hlavně zahraniční automobilky. Vláda kritiku odmítla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK