Analytici: Další osud Orka mají v rukou věřitelé

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - O dalším osudu realitní společnosti Orco Property Group se rozhodne v sídlech věřitelských bank. Shodli se na tom dnes analytici komentující výsledky firmy zveřejněné v úterý. Ztráta Orca za rok 2008 činila 390,56 milionu eur (asi 10,4 miliardy korun) a hluboce tak přesáhla i nejčernější odhady.

Objem dluhů, které společnost musí splatit jen v roce 2010, činí 221 milionů eur (zhruba 5,9 miliardy korun). Analytik České spořitelny Petr Bártek původně odhadoval jejich číslo na 150 milionů eur. Celková hodnota portfolia firmy klesla na 2,2 miliardy eur (58,6 miliardy korun). Zadlužení Orka však dosahuje až 67 procent této částky.

Rozsáhlý restrukturalizační program, který Orco nastoupilo, má za cíl zadluženost výrazně snížit. "Cílem restrukturalizace je snížit zadluženost na úroveň 50 procent, což považujeme za obtížný úkol, jelikož očekáváme, že hodnota portfolia dále poklesne," poznamenal Patrick Vyroubal ze společnosti Atlantik FT.

Závislost firmy na dalším jednání věřitelských bank podtrhují všichni analytici. Přesto se však prý firma nejčernějších konců dočkat nemusí. "Jelikož likvidace společnosti by byla pro všechny zúčastněné strany hodnotově destruktivní, tak se domníváme, že společnost bude pravděpodobně pokračovat v činnosti," sdělil Vyroubal.

Jednu z největších developerských firem ve střední a východní Evropě srazila především ztráta z přecenění majetku, která se loni vyšplhala na 400 milionů eur (10,6 miliardy Kč). "Ztráty z přecenění se tak týkají investičního i developerského portfolia, výrazné jsou u projektů, které vyžadují redevelopment či nejsou plně pronajaty. Klesla i hodnota pozemků firmy," uvedl Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus.

Klíčové aktivity společnosti se mají soustředit především na Prahu a Berlín. Prodej tak čeká například logistické centrum Molcom v Moskvě. Změny však můžou čekat i největší plánovaný projekt firmy, kterým je výstavba kancelářského, bytového a obchodního komplexu v pražských Bubnech za více než 70 miliard korun.

"Orco samo nemusí být schopno developmentu pozemků, které má ve svém portfoliu, to se týká například pozemku v Praze - Bubnech, který může být po částech prodán. Tyto části by měly koupit buď dcery Orka, či společné podniky s nějakým partnerem, které by zajistily zástavbu," míní Potměšil.

Výsledky nepotěšily ani akcionáře. Čistá hodnota majetku připadajícího na jednu akcii klesla o více než polovinu na 42,6 eura (cca 1135 Kč). Orco navíc naznačilo, že kvůli úspoře nákladů nevylučuje stažení akcií z trhů v Praze, Varšavě a Budapešti. Akcie firmy by se tak dále obchodovaly jen v Paříži. Dnes ráno na pražské burze zahájily obchodování prudkým propadem o 13 procent na 100 Kč. Kolem 11:15 však akcie rostly o téměř 16 procent a pohybovaly se na úrovni 133 Kč při objemu obchodů devět milionů Kč.

Orco však není jediným developerem zasaženým hospodářskou krizí. Loni se nedařilo ani společnosti ECM, dalšímu developerovi s cennými papíry na pražské burze. Jeho ztráta činila 92,1 milionu eur. Problémům čelí i další realitní firmy. Obecně je sužuje především obtížnější přístup k úvěrům, pokles poptávky po novém bydlení a menší ochota firem stěhovat se do nových kanceláří.

Z dalších větších realitních firem oznámila výsledky za rok 2008 zatím jen společnost VGP, která se zaměřuje na výstavbu skladů a logistických areálů. Čistý zisk firmy činil loni 28,6 milionu eur (zhruba 772 milionů korun). Ve srovnání s předchozím rokem tak její čistý zisk klesl o 7,8 milionu eur. Akcie VGP jsou stejně jako v případě ECM a společnosti Orco umístěny na pražské burze.

Společnosti s akciemi na hlavním burzovním trhu musí podle jeho pravidel zveřejňovat výsledky za každé čtvrtletí. Mnohé firmy stojící mimo burzu často výsledky oficiálně ani na dotaz neoznamují, nebo zveřejní jen jejich dílčí část, a to mnohdy ještě se značným zpožděním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK