EU rozšířila seznam nebezpečných leteckých společností

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. dubna (ČTK) - Evropská komise rozšířila seznam leteckých společností, které z bezpečnostních důvodů nesmějí létat do žádné ze zemí Evropské unie, o šest firem z Kazachstánu a všechny letecké společnosti ze západoafrického Beninu. Na takzvané černé listině se nově ocitla i thajská One Two Go Airlines a ukrajinská Motor Sich Airlines.

Z Kazachstánu nesmí do EU létat stroje aerolinek Company Kokshetau, ATMA Airlines, Berkut Air, East Wing, Sayat Air a Starline KZ. Kvůli negativnímu auditu Mezinárodní organizace civilního letectví komise udělila zákaz i všem aerolinkám, které získaly osvědčení v Beninu.

Komise dodala, že i přes nedávné zlepšení zůstávají na seznamu indonéské letecké společnosti. Indonéské aerolinky dostaly zákaz letů v roce 2007 po sérii leteckých neštěstí v zemi. Rozhodnutí EU se výrazně dotklo tamního cestovního ruchu, napsala agentura Reuters.

První seznam rizikových aerolinií, společný pro celou unii, zveřejnila EK v březnu 2006. Společný seznam má předejít situacím, kdy jedna společnost byla zakázána pouze v některých členských zemích. Na sladění dílčích zákazů z jednotlivých států se EU dohodla po sérii leteckých katastrof, které si vyžádaly mnoho obětí mezi evropskými cestujícími. Celý seznam nebezpečných aerolinií zájemci naleznou na internetových stránkách EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK