Epiag Dalovice chce obnovit výrobu v porcelánce Chodov od května

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dalovice (Karlovarsko) 8. dubna (ČTK) - Společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice, která koupila chodovský závod zkrachovalé firmy Karlovarský porcelán (KP), v něm chce obnovit výrobu v květnu. Za manufakturu proslulou produkcí růžového porcelánu má zaplatit asi 25,6 milionu korun. Nyní se dolaďují kupní smlouvy a pokud nenastanou nepředvídané komplikace, podepsány mají být do 25. dubna. Novinářům to dnes řekl jednatel Epiagu Huu Loi Nguyen.

Chodovskou porcelánku získal česko-vietnamský pár Milena a Huu Loi Nguyenovi od věřitelského výboru jako první ze závodů KP. Uspěli nejenom s nabídnutou cenou, ale také se svým projektem zachovat výrobu a dále ji rozšiřovat. Tento záměr dnes Nguyen znovu potvrdil. Při rozjezdu výroby chce zaměstnat v první fázi minimálně 70 procent ze zaměstnanců manufaktury, kteří jsou v současnosti evidováni na úřadu práce.

Podle Nguyena by měli nastoupit za stejných podmínek, jaké měli v porcelánce před zastavením výroby. A pokud se bude firmě ekonomicky dařit, chtěl by je Epiag lidem dále zlepšovat. Noví vlastníci závodu jsou přesvědčení, že manufaktura bude zisková. Milena Nguyenová podotkla, že kromě růžového porcelánu se počítá i s výrobou bílého. Epiag porcelán dosud jenom dekoroval. "Teď budeme mít i svůj výrobní závod," uvedla Nguyenová.

Kromě udržení tradičních zákazníků chce Epiag pro chodovský sortiment získat nové trhy. Mezi prvními především ve Vietnamu, jehož trh považuje za perspektivní. I proto, že růžová barva je v této zemi považována za barvu štěstí, uvedla. Zachování kontinuity výroby je velmi důležité, a proto majitelé Epiagu chtějí zaměstnat v chodovské porcelánce odborníky z bývalého vedení. "Co ještě zvažujeme, je značka, pod jakou budeme prodávat," dodala Nguyenová.

Bývalý ředitel závodu KP v Chodově Pavel Štěpán, s nímž Epiag počítá, uvedl, že tato firma je seriózním subjektem podnikajícím v porcelánovém odvětví. Orientuje se hlavně na dekorace exkluzivního porcelánu pro náročnou klientelu. Výrobní programy obou továren se tedy mohou vhodně doplňovat a mít i společné zákazníky, domnívá se Štěpán. Chodov je perspektivní, dosahoval ročně objemu výroby v nákladových cenách kolem 40 milionů korun, dodal.

Majitelé Epiagu toho o své firmě zatím příliš neprozradili. Uvedli pouze, že zaměstnávají kolem 86 lidí, z toho je asi 20 procent Vietnamců. Tržby Epiagu se pohybovaly loni kolem 120 milionů korun. Za rok 2007 měl podle zápisu na webu www.justice.cz zisk po zdanění zhruba 31,9 milionu korun. Svou produkci firma z 80 procent exportuje. Zákazníky má v USA, Rusku, Švédsku a dalších zemích.

Zbývající čtyři závody KP v Nové Roli a Klášterci, a dále Thun studio a sítotisk získala plzeňská firma Hengis. Kolik zaplatila, zatím nebylo zveřejněno. V současnosti v těchto závodech pokračuje inventura, která má skončit 14. dubna. O prodeji porcelánky Concordia Lesov, která je dceřinou společností KP, věřitelé dosud nerozhodli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK