Rožnovská textilní firma Loana je na prodej za tři miliony eur

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) 8. dubna (ČTK) - Tradiční textilní firma Loana z Rožnova pod Radhoštěm je na prodej za tři miliony euro (asi 80 milionů Kč). Její věřitelé chtějí podnik, který je od začátku loňského prosince v insolvenčním řízení, prodat jako celek včetně nemovitostí, ochranných známek a při zachování plné výroby. ČTK to dnes řekl insolvenční správce Loany Libor Tobola.

Pokud se najde zájemce, který by za ni byl ochotný tuto částku nabídnout, mohl by podle něj textilku vlastnit už koncem letošního května.

Podle Toboly se dosud konala jednání s několika potenciálními zájemci o koupi podniku, žádný z nich ale nenabídl dostatečně vysokou sumu. "Čekáme do konce dubna, že snad přijde nabídka vyšší," vysvětlil správce. Termín, do kdy se mohou případní zájemci o koupi textilního podniku přihlásit, končí ve čtvrtek 30. dubna. Investor by pak mohl být vybrán bezprostředně poté.

"Pokud by (částka) odpovídala a bylo to schváleno věřitelským výborem, požádal by se o souhlas soud," řekl Tobola. Textilka by tak v ideálním případě mohla být prodána do měsíce od skončení termínu pro doručení nabídek, tedy už na přelomu května a června. Investor by ji získal včetně nemovitostí, technologií, ochranných známek a také sjednaných zakázek.

Navrhovaná prodejní cena podle Toboly odpovídá současné nabídce trhu. Odhadní cena celého textilního podniku je totiž ještě vyšší. Insolvenční správce už dříve řekl, že pokud by se Loanu nepodařilo prodat jako funkční celek, není vyloučen ani přesun do jiného výrobního areálu v Rožnově pod Radhoštěm. Její nemovitosti by se pak mohly prodat zvlášť.

Loana je v insolvenci od začátku loňského prosince, kdy sama podala Krajskému soudu v Ostravě návrh na zahájení řízení, nebyla totiž schopná splácet pohledávky svým věřitelům. Potíže podniku souvisely i s problémy jejího rakouského vlastníka, ERGEE Holding GmbH. Věřitelé do řízení s Loanou uplatnili pohledávky za zhruba 190 milionů korun.

Tradiční výrobce ponožek po zahájení řízení zhruba měsíc stál, nyní jsou v provozu obě dvě jeho výrobní divize. Podle Toboly se ale podnik chystá propustit část ze současných asi 160 pracovníků. Není podle něj ovšem vyloučeno, že je po sjednání dalších zakázek firma opět zaměstná.

Akciová společnost Loana vznikla v roce 1991, ERGEE Holding ji převzal v roce 2004. Textilka, která se zaměřuje na produkci pleteného zboží, utržila v roce 2007 zhruba 385 milionů korun, skončila ale ve ztrátě téměř 89 milionů. Se zápornou bilancí podnik hospodařil už v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK