Prazdroj využívá k exportu piva vlaky, pivovarský svaz to vítá

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 8. dubna (ČTK) - Plzeňský Prazdroj stále více využívá k exportu piva vlaky. Přesně před rokem zahájil pivovar vývoz po kolejích do Švédska, kam za rok putovalo 15.300 hektolitrů piva, což je pro srovnání loňská produkce rakovnického pivovaru. Pivní vlak z Plzně nahradil více než stovku kamionů pohybujících se po Evropě. Švédský pilotní provoz se osvědčil a v průběhu letoška využije pivovar železnici pro export do Řecka, řekl ČTK mluvčí Jiří Mareček.

"Vývoz piva vlakem považuji za velmi rozumný. Dříve měla většina pivovarů vlečky a dělalo se to masově," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. V 70. a 80. letech minulého století ale začal masový rozvoj kamionů, které vlaky vytlačily.

"Ušetříme na přepravních nákladech, ale současně se chováme šetrněji k životnímu prostředí," řekl manažer Prazdroje Luděk Hraba. Podle Marečka se doprava vlakem vyplatí pouze při vývozu velkých objemů. Letos firma vyzkouší železniční vývoz do Řecka, kde vloni prodala 7000 hektolitrů piv.

Včetně dopravy po silnici vyvezl loni Prazdroj do Švédska 33.500 hektolitrů piva Pilsner Urquell, Gambrinus a Velkopopovický Kozel. Tento objem by muselo převést 250 kamionů, které by ujely 340.000 kilometrů. Díky pivním vlakům se však ušetřila polovina jejich jízd a počet ujetých kilometrů se také zmenšil o polovinu, uvedl mluvčí.

Prodeje Prazdroje ve Švédsku za poslední tři roky vzrostly o 24 procent. Sudový Pilsner Urquell se čepuje v 80 restauracích a péče o pivo je tam podle Hraby velmi vysoká. Evropskou ligu kvality, kterou Prazdroj pořádá pro zahraniční restaurace s Pilsner Urquellem, vyhrálo Švédsko v roce 2005 a od té doby se drží na špici. V celosvětové soutěži výčepních skončil švédský mistr Alexander Bäckman ve finále třetí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK