Akcie na pražské burze vzrostly o 3,38 procenta

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Pražská burza se po dvou dnech vrátila k růstu. Dařilo se většině titulů, nejvíce rostly akcie realitní společnosti Orco. Hlavní index PX získal 3,38 procenta na 813,5 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Středeční obchodování na pražské burze přineslo velký obrat, když ranní pesimismus vystřídala nákupní nálada," uvedl Josef Němý z Komerční banky s tím, že hlavní vliv na tom měly bankovní emise. Akcie Komerční banky získaly výrazných 5,82 procenta na 2526 korun. Cenné papíry rakouské banky Erste rostly o 4,16 procenta na 376 korun.

Akcie Orka si dnes polepšily o téměř deset procent na 126,32 koruny, přestože se po úterním oznámení výsledků a rekordní ztrátě hned ráno propadly o 13 procent.

Obchodování s tímto titulem bylo dopoledne kvůli silnému růstu dvakrát pozastaveno. "Silný růst byl po velkém zklamání z výsledků opravdu překvapivý a lze si ho vysvětlit snad jen tak, že se někteří investoři snažili navýšit svůj podíl ve společnosti před konáním valné hromady," naznačil Němý. Tomu podle něj odpovídá i nadstandardně vysoký objem obchodů, když se dnes na všech trzích zobchodovalo téměř šest procent všech akcií Orka (v Praze to bylo lehce přes jedno procento).

Nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ rostly o 2,26 procenta na 764,40 koruny. Růst o více než čtyři procenta na 419,20 koruny zaznamenaly cenné papíry mobilního operátora Telefóniky O2. O více než pět procent na 129,54 koruny si polepšily akcie petrochemického holdingu Unipetrol.

V systému SPAD se zobchodovaly cenné papíry za 2,361 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je více než čtyři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK