Inflace v březnu zrychlila na 2,3 procenta

09.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na 2,3 procenta z únorových dvou procent. Jde tak o letošní nejvyšší růst, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziměsíčně inflace stoupla o 0,2 procenta. Meziměsíční zvýšení cen ovlivnily zejména ceny pohonných hmot, na zrychlení meziročního růstu se podílely hlavně ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků.

Ceny pohonných hmot oproti únoru stouply o 2,4 procenta v důsledku zvýšení cen benzinů v průměru o 2,9 procenta, zatímco ceny motorové nafty klesly o 0,2 procenta.

V nájemných bytech se čisté nájemné meziměsíčně zvýšilo o 0,9 procenta, z toho v bytech s regulovaným nájemným o 1,2 procenta a v bytech s tržním nájmem o 0,3 procenta. Ceny cigaret byly vyšší o 0,9 procenta a ceny vína o 1,2 procenta. Z potravin se zvýšily ceny banánů o 13,6 procenta a brambor o 11,1 procenta. Zvýšení cen v odívání a obuvi ovlivnily zejména nové sezonní modely oděvů i obuvi.

Naopak na meziměsíčním snižování cenové hladiny působil pokles cen v oddíle rekreace a kultura. Ceny dovolených s komplexními službami klesly o 3,1 procenta v důsledku končící zimní sezóny. Klesly i některé druhy potravin.

Ceny tabákových výrobků meziročně vzrostly o 14,8 procenta a ceny alkoholických nápojů o 3,5 procenta.

Největší podíl na meziročním růstu cenové hladiny mělo i nadále bydlení, kde ceny zemního plynu vzrostly o 24,3 procenta, elektřiny o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,9 procenta, vodného o 9,2 procenta, stočného o 8,9 procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 19,3 procenta, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 27 procent a v bytech s tržním nájemným o 5,2 procenta.

Opačný vliv na meziroční vývoj cenové hladiny měly ceny v dopravě v důsledku poklesu cen pohonných hmot o 17,6 procenta a automobilů o 11,8 procenta. Nižší než loni byly i ceny potravin a nealkoholických nápojů. Výrazný pokles cen pokračoval i audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat v oddíle rekreace a kultura.

Ceny zboží byly meziročně úhrnem vyšší o 1,1 procenta a ceny služeb o čtyři procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně vyšší o 2,1 procenta.

Březnová míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců byla proti průměru předchozích 12 měsíců pět procent.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v únoru stejně jako v lednu 1,7 procenta. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 9,4 procenta, nejméně v Portugalsku a Irsku (o 0,1 procenta). V Německu zrychlil cenový růst o jedno procento, na Slovensku zpomalil na 2,4 procenta.

Podle předběžných výpočtů vzrostl v Česku v březnu meziměsíčně harmonizovaný index spotřebitelských cen o 0,2 procenta, meziročně zrychlil na 1,7 procenta. Bleskový odhad Eurostatu pro eurozónu byl 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK