O pět míst v Radě ČT usiluje 38 kandidátů, i Jurinová a Pikora

15.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - O pět míst v Radě České televize, která se uvolní koncem května, se uchází 38 kandidátů. Z toho jsou čtyři dosavadní členové rady, kterým končí mandát. Mezi uchazeči jsou například kritik Josef Mlejnek, mluvčí Eva Jurinová, analytik Vladimír Pikora a publicista Zdeněk Šarapatka. Kandidáti se dnes představili poslancům volebního výboru sněmovny.

Před poslance předstoupí celkem přes 30 uchazečů. Dvouminutovým projevům, které dosud odezněly, dominovala témata násilí na obrazovce, vzdělávací funkce televize, vyváženost zpravodajství a pořady pro menšiny.

Pokračovat v činnosti v radě chtějí Jiří Voráč, Milan Badal, Dobromil Dvořák a Jan Prokeš. Mezi kandidáty naopak není radní Petr Uhl.

Rada má 15 členů, jejichž funkční období je šest let. Vždy po dvou letech se obměňuje třetina rady. Kromě pěti radních, kterým řádně končí mandát, budou poslanci volit i šestého člena místo Jana Jařaba. Ten na členství v radě rezignoval počátkem března. Jeho místo obsadí poslanci jedním ze tří kandidátů.

Členy rady volí poslanci na návrh společenských a dalších organizací, například škol. Volební výbor provede užší výběr, který poté předloží Poslanecké sněmovně.

Radní čeká v následujících týdnech volba generálního ředitele České televize. Dosavadnímu šéfovi veřejnoprávní televize Jiřímu Janečkovi končí mandát 16. července. Generální ředitel je jmenován na šest let. Podle předsedy volebního výboru sněmovny Petra Tluchoře by konečný výběr ředitele měla provést již obměněná rada.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK