Sobotka: Obce kvůli krizi přijdou o 20 miliard Kč

15.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 15. dubna (ČTK) - Města a obce letos kvůli krizi přijdou na daních od státu o 20 miliard, kraje asi o sedm miliard korun. Novinářům to dnes v Českých Budějovicích na výjezdním zasedání sněmovního rozpočtového výboru řekl jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo financí podle něj očekává, že schodek státního rozpočtu v letošním roce může překročit 150 miliard korun. Původně se počítalo se schodkem 38,1 miliardy korun, náměstek ministra financí Eduard Janota před dvěma týdny odhadl schodek na 120 až 130 miliard Kč.

Problém se podle Sobotky netýká jen roku 2009. "Lze odůvodněně očekávat, že stejný propad v hospodaření veřejných rozpočtů bude i v roce 2010. Jisté dozvuky budou nepochybně i v roce 2011," řekl. Dodal, že ministerstvo financí tak bude muset zřejmě upravit zákon o státním rozpočtu. Původní návrh schválený loni je totiž podle Sobotky absolutně neadekvátní vývoji ekonomiky. Úpravu zákona by pak nová vláda premiéra Jana Fischera měla učinit co nejdřív. Zároveň by měl kabinet pomoci i s výpadky v rozpočtech obcí a krajů.

"Rozumné by bylo, kdyby vláda na toto přechodné období, kdy dochází k poměrně velkému výpadku těchto daňových příjmů, přistoupila k plnému profinancování přenesené státní správy na obce a kraje. Řádově by se jednalo o několik miliard korun, které by se ročně přesunuly do rozpočtů krajů a obcí," dodal Sobotka.

Ekonomika se má propadnout podle odhadů o dvě procenta. S tím klesnou i příjmy z daní, na kterých jsou města a obce závislé. Například České Budějovice odhadují, že na výnosu ze sdílených daní přijdou jen letos o zhruba 160 milionů korun. Původní rozpočet přesahující dvě miliardy totiž vycházel z predikce ministerstva financí, která počítala s růstem HDP asi 4,8 procenta.

Město proto šetří, kde se dá, hlavně na běžných výdajích. Získalo tak už kolem 36 milionů korun. Ani to však nestačí, nyní magistrát omezil i některé příspěvky. "Byli jsme nuceni pozastavit některá grantová opatření z původních alokovaných celkem 40 milionů na 30 milionů korun," uvedl náměstek primátora Rudolf Vodička. Prodej městského majetku či rušení naplánovaných investic, jako jsou stavby, rekonstrukce ulic, škol či sportovišť, magistrát nechce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK