Olomoucká mlékárna Olma se loni propadla do ztráty 214 milionů Kč

15.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 15. dubna (ČTK) - Olomoucká mlékárna Olma se propadla v uplynulém roce do ztráty 214 milionů korun. V roce 2007 skončilo hospodaření druhého nejvýznamnějšího tuzemského výrobce mléčných výrobků čistým ziskem 25,6 milionu korun. Podstatný podíl na loňské ztrátě měl pokles marže na výrobcích, řekl dnes ČTK finanční ředitel mlékárny Martin Krystián. Olomouckou mlékárnu ovládla začátkem roku skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

"Loňskou ztrátu zapříčinil pokles prodejních cen výrobků znamenající pokles tržeb, což mělo dopad na vytvořenou marži, které klesla o 148 milionů korun. Dále se na provozním hospodářském výsledku projevila tvorba opravných položek částkou 74 milionů korun," uvedl Krystián.

Představenstvo společnosti navrhne v souvislosti s výsledkem loňského hospodaření akcionářům snížení základního kapitálu firmy z dosavadních 236,2 milionu korun na 2,4 milionu korun. Po snížení by hodnota dosavadní tisícikorunové akcie Olmy klesla na jednu korunu.

Částku odpovídající snížení základního kapitálu, téměř 234 milionů korun, představenstvo mlékárny hodlá využít na úhradu ztráty z minulých let. Ztrátou skončilo hospodaření Olmy také v roce 2006. Po šesti ziskových letech ji tehdy vykázala ve výši 75,8 milionu korun.

Agrofert Holding se dostal do Olmy prostřednictvím společnosti Milkagro, které patří 50,75 procenta akcií mlékárny. "V současné době Agrofert vlastní již zhruba 90 procent akcií Milkagra a výkupy pokračují," řekl v březnu ČTK ředitel zemědělské divize Agrofertu a člen představenstva Olmy Jaroslav Faltýnek.

Dalších 42,54 procenta akcií mlékárny vlastní nově dceřiná společnost Milkagra, firma Milkagro majetková. Podíl získala koupí akcií, které původně vlastnila společnost Eligo. Milkagro mělo na akcie Eliga předkupní právo. Agfrofert tak vlastní prostřednictvím svých firem více než 93 procent akcií Olmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK