Koruna dnes oslabila k euru i dolaru

15.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Česká měna dnes oslabila vůči dolaru i euru, přičemž se během dne koruna dostala i nad 26,90 Kč/EUR. V závěru dne před 17:00 se obchodovala na 26,79 Kč/EUR a 20,31 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna tak dnes pokračovala v úterním oslabujícím trendu, který podpořila zveřejněná makroekonomická data. Ta tedy ukazují, že první čtvrtletí bude z pohledu HDP skutečně špatné. A vzhledem k tomu, že česká ekonomika je závislá na exportech, je oslabení koruny cestou, jak ekonomice pomoci," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Okolním regionálním měnám se dařilo ve srovnání s českou korunou lépe. Maďarský forint podle Vejmělka stagnoval, polský zlotý byl během dne dokonce silnější. "Tyto měny profitují z celkového snížení rizika v regionu poté, co Mezinárodní měnový fond (MMF) posílil svou angažovanost v regionu," uvedl. Maďarsko již prostředky MMF čerpá, Polsko zažádalo o napojení na flexibilní úvěrovou linku 20 miliard dolarů.

Z technického pohledu má koruna pro nejbližší hodiny a dny podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory stále více prostoru k oslabení než posílení. "Dočasné testování hladiny 27,00 Kč/EUR by nás proto nemělo překvapit. Na dlouhodobém výhledu to ale nic nemění a stále za rok čekáme kurz mírně pod 24,00 Kč/EUR," uvedl.

Dolar dnes vůči euru posiloval. Trhy se podle Pikory stále bojí výsledků klíčových podniků, které budou tento týden zveřejněny. "Čím budou horší, tím více dolar posílí a obráceně," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK