Průzkum SP: Na dvě třetiny podniků cítí zhoršení platební morálky

15.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Celkem dvě třetiny tuzemských podniků míní, že se ve srovnání s loňským rokem zhoršila platební morálka jejich obchodních partnerů. Vyplývá to z ankety, kterou uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy počátkem dubna mezi svými členy. Letos v lednu přitom na tento problém poukazovalo 40 procent členských firem svazu.

Pouze zhruba 30 procent podniků se podle průzkumu nesetkalo s fenoménem zhoršení platební morálky, který prohloubila současná hospodářská recese.

"Pokles platební morálky je nebezpečný pro další vývoj. Bude mít dopad na růst druhotné platební neschopnosti, přinese vyšší zatížení soudů a nižší vymahatelnost práva, zvýšení nákladů na exekuce a jejich menší úspěšnost i růst podniků bezprostředně ohrožených insolvencí. Obchodní vztahy se zase vrátí o několik let zpátky," komentoval výsledky ankety ředitel legislativní sekce svazu Boris Kučera.

To, že se velkým strašákem pro firmy stávají nezaplacené faktury od zákazníků, naznačil před několika týdny i průzkum Hospodářské komory. Oslovené společnosti potvrdily, že si dávají větší pozor na platební morálku svých odběratelů. Prezident komory Petr Kužel označil zhoršenou platební morálku firem za důkaz, že firmy skutečně čelí existenčním problémům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK