Trichet naznačil další kroky ECB proti úvěrové krizi

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. dubna (ČTK) - Evropská centrální banka bude muset v krátkodobých plánech vyvážit dva faktory. Prezident banky Jean-Claude Trichet dnes uvedl, že ECB musí řešit potřebu bezprostřední akce proti úvěrové krizi a zároveň mít "zdravou únikovou strategii" před takovými kroky.

Nestandardní kroky měnové politiky, které chce ECB představit příští měsíc, mají podle Tricheta zahrnovat spolupráci bank kvůli jejich dominantní pozici na finančním trhu eurozóny. Bližší informace ale prezident ECB odmítl uvést.

ECB od října minulého roku snížila základní úrokovou sazbu o tři procentní body. Zatím ale odmítala nákup velkých akciových balíků jako způsob pro napumpování peněz do ekonomiky, jak to dělají americký Fed a centrální banky v Japonsku a Británii.

Vzhledem k tomu, že je světová ekonomika v nejhorší kondici za dekády, inflace v celosvětovém měřítku klesá. Někteří ekonomové a investoři se ale obávají, že by obrovské injekce hotovosti od centrálních bank mohly zvýšit inflaci v budoucnu.

Analytici předpokládají, že ECB sníží základní úrok na jedno procento v květnu. Nyní již sazba je na rekordním minimu 1,25 procenta. Přestože ekonomika klesá, ECB na rozdíl od Británie, USA a Japonska opakovaně odmítala snížení úroků k nule, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK