Koruna dopoledne oslabila vůči dolaru i euru

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám, k dolaru výrazněji. Kolem 10:30 koruna klesla na 20,54 Kč/USD a 26,82 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je pro českou měnu bez nových zpráv z domova důležitým faktorem region. Poznamenal, že koruna si za poslední dny ve srovnání s okolními měnami drží horší výkonnost. Přesto dnes začala obchodování slibně společně s ostatními středoevropskými měnami, později však oslabila, konstatoval Vlk.

"Ke Goldman Sachs se dnes přidala Citigroup a rovněž doporučuje kupovat zlotý proti české koruně," uvedl Vlk. Dodal, že hlavní akciové trhy podpořily lepší zprávy z firemní sféry, ale v Evropě už sleduje korekci a indexy se vzdávají zisků. To může koruně v průběhu dne otevřít prostor pro oslabení, odhadl Vlk.

Dolaru silnější akcie ztráty nepřinesly, k čemuž podle něj přispěl komentář šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta. Ten uvedl, že euro na současných úrovních není slabé a uvítal pokračující slovní podporu dolaru z americké strany. Dolar kolem 10:30 zpevnil na 1,3063 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK