Šéf Telefóniky odmítl obvinění z nezákonných transakcí

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 17. dubna (ČTK) - Šéf španělské telekomunikační společnosti Telefónica César Alierta odmítl obvinění z nezákonných transakcí s cennými papíry. Aliertův případ se vztahuje k době před více než deseti lety, kdy řídil tabákovou společnost Tabacalera. Alierta k obvinění ve čtvrtek vůbec poprvé veřejně vystoupil. Konečný verdikt možná padne už v úterý.

Na lavici obžalovaných manažer strávil podle agentury Reuters asi dvě a půl hodiny. Odpovídal přitom na otázky státního prokurátora, který chce pro Aliertu trest odnětí svobody v trvání čtyř a půl roku. Čtyřletý trest by měl podle prokuratury dostat rovněž Luis Javier Placer, Aliertův synovec. Ten je prý spoluviníkem.

"Na tento okamžik jsem čekal roky a jsem velmi rád, že jsem se dočkal," řekl Alierta v soudní budově v Madridu.

Alierta podle obvinění využil interních informací o chystané akvizici jedné americké firmy, k níž se chystala Tabacalera. Než podnik informaci zveřejnil, Alierta prý nakoupil akcie, které po zveřejnění plánů zpevnily. Krátce nato se také zvýšily ceny tabáku, což cenu akcií Tabacalery rovněž podpořilo.

"V roce 1997 jsem nekoupil jedinou akcii Tabacalery, ať přímo či nepřímo," vypověděl Alierta. Případ se vztahuje právě k roku 1997. Manažer také řekl, že prokuratura zřejmě úplně nechápe, jak přesně fungují akciové trhy, pokud jej obviňuje z 'insider trading', jak se zneužití neveřejných informací obvykle říká.

Podle dokumentace, kterou předložil protikorupční orgán prokuratury, Alierta se svým synovcem na obchodech s akciemi Tabacalery vydělali 1,86 milionu eur (asi 50 milionů Kč). Alierta trvá na tom, že ani synovec, ani jiní členové rodiny v kritických dnech nedisponovali informacemi, které mohly mít zásadní vliv na cenu akcií.

Alierta patří k nejvlivnějším podnikatelům ve Španělsku a v čele Telefóniky je od roku 2000. Z bývalého státního monopolu vybudoval moderní podnik s ročním obratem 58 miliard eur (asi 1,6 bilionu Kč), který působí v kontinentální Evropě včetně České republiky, na britských ostrovech a v zemích Latinské Ameriky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK