ČSSD navrhuje omezit úroky a poplatky u spotřebitelských úvěrů

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Sociální demokraté navrhují stanovit horní hranici úroků a poplatků, které spotřebitel ročně zaplatí za spotřebitelský úvěr. Hranice by se měla odvíjet od tzv. repo sazby České národní banky zvýšené o zákonem daný limit. S obdobným návrhem dnes přišli také lidovci. Ti navrhují omezit úrokovou sazbu sedminásobkem lombardní sazby vyhlašované Českou národní bankou.

Návrh KDU-ČSL by v současné době znamenal, že úvěr nesměl být úročen sazbou vyšší než 19,25 procenta ročně. ČSSD naproti tomu vychází z takzvané roční procentní sazby nákladů (RPSN).

To jsou celkové náklady, které jsou spojeny s poskytnutím půjčky nad rámec splátek jistiny, tedy nejen úroky, ale veškeré související poplatky. "Kdyby byl horní limit daný pouze úrokem, bylo by možné ho obcházet poplatky, které jsou spojeny s úvěrem," řekl ČTK stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka.

Repo sazba je úroková sazba, za kterou odkupuje centrální banka od komerčních bank jimi eskontované směnky. Aktuální dvoutýdenní reposazba ČNB činí 1,75 procenta.

Stanovení maximální možné výše RPSN navrhuje ČSSD tak, aby se rovnala repo sazbě stanovené ČNB, zvýšené o odstupňovaný limit procentních bodů v závislosti na objemu půjčky. U půjček do 9999 korun by to smělo být nejvýše 30 procentních bodů nad repo sazbu, tedy dohromady 31,75 procenta. U půjček nad 10.000 korun 25 procentních bodů nad repo sazbou a u půjček nad 30.000 korun jen 20 procent nad repo sazbou.

Toto opatření je podle Sobotky inspirováno podobnou regulací v řadě jiných zemí Evropské unie. Sociální demokraté současně navrhují, aby spory týkající se úvěrů ze stavebního spoření a spotřebitelských úvěrů nebylo možné řešit pomocí zákona o rozhodčím řízení. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů i stavební spořitelny toto opatření podle Sobotky často zneužívají.

"To vede v praxi k tomu, že jsou v mnoha případech vydávána rozhodnutí rozhodců, která jsou krajně nevýhodná pro spotřebitele, jsou v příkrém rozporu s judikaturou soudů a která na mnoho let spotřebitele zatíží vysokými dluhy," tvrdí Sobotka. Do doby, než vláda navrhne případný systém mimosoudního řešení těchto sporů, by o nich tedy měly rozhodovat pouze soudy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK