Pražská burza v závěru týdne ztratila více než půl procenta

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Pražská burza na závěr tohoto týdne oslabila. Hlavní index PX ztratil 0,51 procenta na 845,3 bodu. Největší pokles zaznamenaly cenné papíry společností CME, Erste bank, Telefónica a ECM. Naopak mírné zisky si připsaly akcie NWR, ČEZ a Komerční banky, vyplývá z údajů burzy.

Podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky bylo páteční obchodování poměrně klidné a probíhalo bez větších cenových výkyvů. "Index PX kolísal okolo čtvrteční uzavírací hodnoty a nakonec uzavřel o půl procenta slabší především kvůli poklesu akcií Erste Bank a Telefónica O2," dodal Němý.

Rakouská banka Erste ztratila téměř tři procenta na 417,60 koruny a mobilní operátor Telefónica O2 oslabil o 1,53 procenta na 406 Kč. Ještě větší pokles zaznamenaly cenné papíry mediální společnosti CME, které odepsaly téměř čtyři procenta na 341,50 koruny. Developer ECM ztratil 1,40 procenta na 204,60 Kč.

V černých číslech uzavřely dnešní obchodování akcie těžební společnosti NWR, které si připsaly 1,95 procenta na 80,99 koruny. Dařilo se také Komerční bance, která posílila o 1,21 procenta na 2515 Kč. Energetická společnost ČEZ si polepšila o 1,10 procenta na 829,50 koruny.

Podle Němého byl dnes zájem o akcie tabákové společnosti Philip Morris, které se dnes naposledy v systému SPAD obchodovaly s právem na vysokou dividendu ze zisku minulého roku. "V pondělí by proto měly akcie hned při otevření trhu poklesnout zhruba o hodnoty vyplacené dividendy, jejíž výši odhadujeme na 559 korun na akcii, tedy téměř deset procent z ceny akcie," doplnil Němý. Akcie Philip Morris dnes posílily o 1,52 procenta na 5806 Kč. Celkem dnes akcie Philip Morris změnily majitele za více než 160 milionů korun.

Celkový objem dnešních obchodů v systému pro nejlepší akcie SPAD přesáhl hodnotu 2,3 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok přesahuje částku čtyř miliard Kč.

Mírně pozitivní zprávy podle Němého dnes opět přišly z USA, když výsledky společností Citigroup i General Electric předčily očekávání trhu. Hlavní index Dow Jones tak otevřel v černých číslech. Daří se i západoevropským trhům, které opět nejvíce podporují banky. "Výběr 600 nejlikvidnějších evropských akcií proto odpoledne rostl o 1,5 procenta," dodal hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Z domácí ekonomiky jsme se podle něj nic nového nedozvěděli. "Za zmínku stojí jen komentář guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmy. Ten řekl, že by se česká ekonomika během příštích dvou čtvrtletí mohla odrazit ode dna a vrátit se k růstu v roce 2010," doplnil Pikora. Letos přitom čeká pokles českého hrubého domácího produktu o jedno až dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK