Koruna oslabila na 26,82 Kč/EUR a 20,56 Kč/USD

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Česká měna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru mírně, proti čtvrtečním závěru o pět haléřů na 26,82 Kč/EUR. Proti dolaru ale výrazněji, a to o 25 haléřů na 20,56 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa dnes koruna oslabovala v souladu s vývojem na polském zlotém. Po ranním posílení z 26,80 Kč/EUR až na denní minimum 26,62 oslabila až na 26,910. Nicméně během zbytku dne se opět vrátila na ranní otevírací úrovně, uvedl.

Všechny významné ekonomické indikátory tohoto měsíce jsou zveřejněny, připomněl Škop. Podle něj se dá předpokládat, že výsledek HDP za první čtvrtletí, který bude zveřejněn 15. května, bude reflektovat problémy zaznamenané na straně zahraniční i domácí poptávky.

"Přiměřené oslabení koruny by mělo pomoci otevřené české ekonomice odrazit se ode dna. I nadále očekáváme kurz Kč/EUR v červnu kolem 28,00. Náš alternativní scénář je založen na možném vstupu Polska do ERM II v létě tohoto roku, který by měl mít pozitivní dopad nejen na polskou měnu ale také na českou korunu," dodal Škop.

Dolar dnes vůči euru zpevnil na 1,305 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK