Kalousek v Právu: Rozpočet na 2010 musí tvrdě redukovat výdaje

18.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Rozpočet České republiky na příští rok bude vyžadovat naprosto nemilosrdné odstranění všech výdajů, které nejsou absolutně nezbytné. Vypadnout budou muset všechny výdaje, které nepodpoří přímo růst ekonomiky a konkurenceschopnost. V rozhovoru pro dnešní Právo to řekl ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

"Neměly by se samozřejmě krátit výdaje na výzkum, dopravní infrastrukturu. Tvrdou redukci musí zažít všechny podpůrné programy a výdaje na státní správu," uvedl Kalousek.

Rozpočet na rok 2010, který bude sestavovat úřednická vláda, by měl být podle Kalouska apolitickým technokratickým dokumentem. "Nedostanou se tam (do rozpočtu) politické priority, rozpočet může být technokratický dokument, což by v době krize měla být obrovská výhoda," řekl.

"Pokud to bude surový technokratický dokument, který nemilosrdně vyháže všechny neproduktivní výdaje a jasně stanoví priority, které souvisejí s konkurenceschopností země, a vzkáže všem, kdož byli zvyklí na státní peníze, že nic nedostanou, bude to dobrý rozpočet," konstatoval.

Podle Kalouska je takový rozpočet automaticky odsouzen ke kritice všech politických stran, ty už ho ale nestačí zásadně změnit. Ze zákona musí být rozpočet předložen Sněmovně do 30. září, volby by měly být 9. října, připomněl.

Kalousek také znovu odmítl šrotovné jako ekonomický nesmysl. Podle něj je (šrotovné) i mimořádně sociálně nebezpečné, je to dramaticky asociální opatření.

"To nejsou silná slova, my musíme v odborných kruzích natvrdo debatovat, které nástroje jsou dobré a které škodlivé. I proto mne potěšili nábytkáři s požadavkem třískovného, je totiž naprosto legitimní. Můžeme pokračovat - skláři mohou požadovat jako tradiční český průmysl střepné, pro textilní průmysl bychom mohli zavést hadrovné a všichni bychom si pak mohli vyplatit debilné a jít se oběsit, aby to za nás dělal někdo chytřejší," řekl v rozhovoru pro dnešní Právo Kalousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK