Tisk: Slovensko již zaplatilo za menšinový podíl v Transpetrolu

18.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 18. dubna (ČTK) - Slovensko již zaplatilo 240 milionů dolarů (zhruba pět miliard Kč) za zpětný odkup menšinového podílu v domácím přepravci ropy Transpetrol od zkrachovalého ruského koncernu Jukos. Stát rovněž vyměnil vedení podniku; namísto Štefana Czucze dosadil do čela představenstva dosavadního finančního ředitele Ivana Krivosudského. Uvedl to dnes slovenský deník Sme. Stát po transakci Transpetrol ovládl, zhruba třetinu akcií firmy si však nárokuje podnikatel Ignác Ilčišin.

Transpetrol přepravuje na Slovensko ruskou ropu prostřednictvím ropovodu Družba a část z této ropy směřuje dále do Česka. "Ministerstvo hospodářství se cítí být stoprocentním vlastníkem akcií ropného přepravce," napsal deník. Slovensko se s Jukosem dohodlo na převodu 49 procent akcií Transpetrolu již v březnu. Personální změny ve vedení podniku schválila páteční valná hromada.

Stát údajně ovládá i většinový 51procentní balík akcií Transpetrolu. Na jeho část si však nárokuje právo východoslovenský podnikatel Ilčišin, který prý získal 34procentní podíl v podniku v rámci exekuce. Ilčišin údajně disponuje několika rozhodnutími soudu, která jeho nárok potvrzují.

Slovenská vláda se o zpětnou koupi akcií snažila již delší čas. Získání podílu v minulosti bránily spory mezi ruskou administrativou a vedením Yukos Finance. Na tuto nizozemskou dceřinou společnost převedl Jukos akcie Transpetrolu, které získal při privatizaci v roce 2002. Státu tehdy zůstalo 51 procent akcií, firmu však nemohl řídit, protože neměl většinu v představenstvu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK