Prodej Bontonfilmu se odkládá

19.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Prodej filmové distribuční společnosti Bontonfilm, která tvoří zbytek zábavního impéria Bonton, byl pozastaven. Podle původních plánů měl být prodej Bontonfilm uzavřen do konce loňského roku, avšak i kvůli nastupující finanční krizi nabral zpoždění a na začátku letošního roku vedení Bontonu hovořilo o druhém čtvrtletí.

"Prodej akcií společnosti (Bontonfilm) je v současné době zastaven a minimálně do podzimu se žádný posun v této věci neočekává," sdělil ČTK ředitel Bontonu Zdeněk Kozák. Kvůli finanční krizi, která může mít nepříznivý vliv na výši nabídnuté ceny, letos podle něj zatím nejsou vhodné podmínky pro prodej firmy a je těžké odhadnout, kdy se situace změní.

Bontonfilmu na loňském žebříčku tuzemských filmových distributorů připadlo s tržbami 541,9 milionu korun první místo. Celkové tržby v roce 2008 činily 1,2 miliardy korun.

Rozprodej skupiny Bonton začal v roce 2001. Tehdy celý holding dosáhl obratu 1,64 miliardy korun. Doposud se podařilo prodat distribuční společnost Panther (kupec David Hejnar), síť prodejen Bontonland (Miloš Petana), Ateliéry Bonton Zlín (Miloš Petana), muzikálovou produkci Hybernia (slovenská společnost Credit Partner), podíl v gramofirmě Sony Music/Bonton (Sony), Supraphon (Miloš Petana) a rádio Bonton (Lagardére).

V závěru loňského roku pak Bonton prodal i knižní vydavatelství Albatros, který koupila skupina jeho manažerů a private equity fondy. Jen za prodej největších jednotek - gramofirmy Supraphon, Albatrosu a Bontonfilmu - hodlá Bonton získat až okolo jedné miliardy korun.

Skupinu Bonton vlastní americká investiční společnost Bancroft, podnikatel Martin Kratochvíl a několik menšinových akcionářů. Rozprodej skupiny se táhne už od roku 2002 a prošel několika zvraty. Důvodem byly údajně neshody mezi akcionáři ohledně podmínek prodeje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK