Maďarsko představilo plány na snížení výdajů a daňové změny

19.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 19. dubna (ČTK) - Nový maďarský premiér Gordon Bajnai dnes představil plány na snížení veřejných výdajů o celkem 1,3 bilionu forintů (téměř 120 miliard korun). Dodal, že Maďarsko zvýší daň z přidané hodnoty, ale současně sníží daň ze mzdy i ze zisku. Maďarský hrubý domácí produkt by se podle premiéra mohl letos propadnout až o šest procent namísto dříve předpokládaného poklesu o 3,5 procenta.

"Prognózy naznačují, že růst po celém světě, tedy i v Evropě, bude horší, než se dříve předpokládalo," řekl Bajnai. "Nyní tedy očekáváme, že maďarská ekonomika klesne o 5,5 až šest procent," dodal.

Maďarsko podle premiéra zvýší sazbu daně z přidané hodnoty na 25 procent ze současných 20 procent, na základní potraviny a služby by však měla být stanovena zvláštní sazba DPH ve výši 18 procent. Daň ze mzdy by se měla snížit o pět procentních bodů a mírně by měla klesnout také daň ze zisku.

Daňové změny mají pomoci udržet pracovní místa a zvýšit rozpočtové příjmy související se spotřebou. "Cílem tohoto programu je ochránit pracovní místa a ochránit rodiny i malé podniky před krizí," řekl Bajnai.

Vláda podle premiéra plánuje snížit veřejné výdaje o 400 miliard forintů v letošním a o 900 miliard forintů v příštím roce. Chce toho dosáhnout díky zmrazení mezd ve veřejném sektoru a penzí i určitému snížení sociálních výdajů, píše agentura Reuters,

Maďarsko, na které tvrdě dopadla hospodářská krize, se potýká s vysokými dluhy, jež ohrožují jeho finanční stabilitu. Mezinárodní měnový fond a další instituce slíbily zemi půjčku 25,1 miliardy dolarů (přes 500 miliard korun), která by měla podpořit státní rozpočet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK