Obamův poradce Summers čeká pomalé oživování ekonomiky

19.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. dubna (ČTK) - Údaje o ekonomice Spojených států se v poslední době zlepšují, hospodářské oživení však bude pomalým procesem. Uvedl to dnes Lawrence Summers, který je hlavním ekonomickým poradcem amerického prezidenta Baracka Obamy.

"Je to dlouhá cesta a zabere to čas," řekl Summers v rozhovoru pro televizi NBC. Dodal, že zlepšující se údaje ukazují, že Obamův stimulační balík pomáhá stabilizovat ekonomiku.

Americká vláda v rámci snahy o podporu ekonomiky poskytla mimo jiné velkou finanční pomoc bankovnímu sektoru. Personální šéf Bílého domu Rahm Emanuel dnes uvedl, že nepředpokládá, že vláda bude muset dočasně převzít kontrolu nad některou velkou domácí bankou. Dodal, že zestátňování není vládním cílem ani dobrým politickým účelem.

Americká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku kvůli slabým spotřebitelským výdajům klesla o 6,3 procenta. To představuje její nejvýraznější propad od prvního čtvrtletí 1982.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech však podle pátečních údajů v dubnu stoupla díky nadějím na oživení ekonomiky. Dostala se tak na nejlepší úroveň od loňského září. Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují asi dvě třetiny ekonomické aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK