OECD: Opatření na podporu ekonomiky začínají přinášet výsledky

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 20. dubna (ČTK) - Opatření na podporu ekonomiky podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) začínají přinášet výsledky. Vlády ale možná budou muset učinit ještě více, aby dostaly světovou ekonomiku z největší recese od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století, řekl agentuře Reuters generální tajemník OECD Angel Gurría. Upozornil rovněž, že světová ekonomika se neodrazí ode dna dříve než v příštím roce.

Gurría se tak připojil k názoru výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna, který o víkendu zopakoval, že hospodářské oživení by mělo přijít až napřesrok. Strauss-Kahn rovněž uvedl, že MMF ve středu zhorší své prognózy pro světovou ekonomiku. Ve svém posledním odhadu fond předpověděl, že světová ekonomika letos klesne o 0,5 procenta až jedno procento.

Také americký prezident Barack Obama o víkendu varoval, že ekonomika zůstává pod tlakem a že ji stále ještě čeká bolestivá cesta. "Ještě nejsme z nejhoršího venku. Toto je stále obtížné období pro ekonomiku," řekl Obama na summitu amerických států, který se konal na karibském ostrově Trinidad a Tobago.

Obamův hlavní ekonomický poradce Lawrence Summers o víkendu upozornil, že údaje o ekonomice Spojených států se sice v poslední době zlepšují, hospodářské oživení ale bude pomalé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK