MPO: Podnikatelé nyní na administrativě ročně ušetří 6,1 mld. Kč

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Podnikatelé díky snížení administrativní zátěže nyní ročně ušetří zhruba 6,1 miliardy korun. Do konce roku 2010 by tato částka měla vzrůst na zhruba 15 miliard korun. Vyplývá to zprávy o plnění plánu snižování administrativní zátěže podnikatelů do roku 2010 a jeho urychlení, kterou dnes vládě předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

MPO dnes ostatním ministerstvům navrhlo, aby se přednostně věnovala deseti normám, které podnikům vytvářejí administrativní zátěž přesahující 55 miliard korun. "Vláda dnes kývla na můj návrh, aby se další práce na snižování administrativní zátěže prioritně zaměřily na deset nejdůležitějších norem. Víme, že jejich rychlým zjednodušením je možné podnikatelům ušetřit až 15 miliard korun," uvedl odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Podle analýzy MPO patří mezi normy, které nejvíce zatěžují podnikatelské prostředí, zákon o odpadech, zákon o vodách, zákon o sociálním zabezpečení, zákon o zaměstnanosti nebo zákon o všeobecném zdravotním pojištění.

Podle analýzy, ze které redukční plán vychází, celkem 240 právních předpisů způsobuje zátěž podnikatelského prostředí v celkové hodnotě 76,5 miliardy korun za rok. Vládní plán počítá s tím, že do konce roku 2010 má být administrativní zátěž snížena o pětinu.

"Za necelé dva roky se podařilo snížit nadbytečnou administrativu o osm procent. To znamená každoroční úsporu více než šest miliard korun z kapes podnikatelů. Jsem přesvědčen, že pokud budou další vlády pracovat se stejnou intenzitou, je redukce byrokracie v podnikání o 20 procent do konce roku 2010 reálná," sdělil Říman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK